Spitsbergen (halve) marathon, 2 juni 2018 

Dat ik best wel fan ben van Loopreizen.nl mag ondertussen als bekend worden verondersteld. Nu iedere zichzelf respecterende (hoofd)stad een eigen (halve) marathon heeft, is er keuze te over. Tussen de massa-runs zit, voor de fijnproever, af en toe een lokaal loopje met een beperkt aantal deelnemers.

Zo’n loopje is de Arctic (half) Marathon op Spitsbergen, de enige ter wereld met beveiliging tegen ijsberen. De gemiddelde zomertemperatuur bedraagt zo’n 6o Celcius, maar de neerslag is beperkt en valt meestal in de vorm van sneeuw.

Toen ik het mijn dochter voorlegde, was ik eigenlijk in de veronderstelling dat ze zou afhaken vanwege diezelfde ijsberen en vanwege het gebrek aan zomerse temperaturen. Dochter liet zich echter van haar avontuurlijke kant zien: ‘Ja leuk, ik heb vrij genomen voor dat weekend’. Goed, zo gingen wij dus naar Spitsbergen.

Spitsbergen is een eilandengroep in de Noordelijke IJszee en een (zelfstandig) overzees territorium van Noorwegen. Het bestaat uit drie grote eilanden (Spitsbergen, Nordaustlandet en Edgeøya) en tientallen kleintjes. Onze eigen Willem Barentsz, zeevaarder, ontdekkingsreiziger en poolonderzoeker, maakte aan het einde van de 16e eeuw drie reizen om de noordoostelijke doorvaart te vinden, en ontdekte de kusten van Nova Zembla, Bereneiland en Spitsbergen. Op een van die reizen raakte zijn schip vast in het pakijs en moesten hij en zijn bemanning overwinteren op Nova Zembla, in Het Behouden Huys.


Ook Erben Wennemars

Met zo’n 90 deelnemers, onder wie BN’er Erben Wennemars, in een voor ons gecharterd vliegtuig, vanuit Nederland rechtstreeks naar Longyearbyen. Wel eens prettig, voor de verandering, zo’n halflege kist. Helaas door de mist wel een uurtje vertraging bij vertrek.

Het was een kort, maar heftig weekend. Vanwege de lange dag vrijdag (vroege start en late pastaparty) sta je toch wat vermoeid op, zaterdag. De middernachtszon schijnt nog niet; maar hij gaat om middernacht onder en een uur later weer op. Donker wordt het dus ook niet. Als je ’s nachts wakker wordt en het is buiten licht, zegt je verstand toch dat het tijd is om op te staan.

Zaterdag = Loopdag. Met iets meer dan 400 deelnemers (circa 130 op de marathon, 180 op de halve en 120 op de 10km) loopt echt niemand je voor de voeten. De verschillende afstanden starten ook ruim uit elkaar.

Wij liepen de halve en startten pas om 11.30 uur. We konden dus op ons gemakje ontbijten en voorbereiden, en gingen vervolgens te voet (een kwartiertje heuvel af)  naar de sporthal. Daar kun je verkleden, je spullen achterlaten, en eventueel ook douchen na afloop.


Heuvelachtig rondje als begin

Het parcours start met een (heuvelachtig) rondje dorp, daarna in oostelijke richting het dorp uit. Dan keert het parcours en loop je dezelfde route terug. Nog een bochtje door het dorp en dan in noordwestelijke richting, tussen de bergwand en het fjord, het dorp weer uit tot aan de luchthaven. Tot een kilometer of 15 was ik in de veronderstelling dat we ook die weg weer terug zouden lopen.

Maar het venijn zat hem dus in de staart. Bij de luchthaven mag je het terrein in en de berg op. Een paar keer denk je dat je boven bent, maar nee, nog een stukje hoger, en nog een stukje. Het uitzicht over het fjord is wel fenomenaal, zo hoog, zeker als ook nog even de zon doorkomt. De hele marathon loopt dezelfde route twee keer.  


De vlaggen in de verte

Als je dan eindelijk boven bent, kun je in de verte de vlaggen van de sporthal al zien, maar dat is dan nog zeker een kilometer verder. Het fijne van heuvels is dat je er aan de andere kant lekker hard weer af kan, maar met de finish in zicht sloeg toch de vermoeidheid toe. Maar ik ben er gekomen en het was echt een geweldige ervaring. Voldoende verzorging onderweg, en bij de sporthal voedsel en drinken in overvloed.

’s Avonds naar het finishfeest in het dorpshuis. Feestelijk, toespraken van bobo’s, diner prima verzorgd, en vervolgens de prijsuitreiking. In alle leeftijdscategorieën staan de eerste drie finishers op het podium. De Nederlandse groep heeft verschillende prijzen mee naar huis mogen nemen.


Geweldig leuk weekend

Dus heb jij of je hardlopende geliefde echt een kadootje verdiend, raadpleeg je spaarvarken en overweeg de Spitsbergen (halve) marathon. Ook voor niet-lopers is er voldoende vertier. Je kunt de tijd prima vullen met allerhande excursies, op het water, op het land of in de sneeuw. Wij hebben een geweldig leuk weekend gehad!

FOTO: Op de onderstaande foto’s zien we Marlies en haar dochter, beelden van Spitsbergen en een uitstapje met sledehonden. De foto’s zijn gemaakt door Marlies en haar dochter.

marlies_bijna klaar_2018.jpg

 

marlies_uit_met_honden2_2018.jpg

marlies_uit_met_honden_2018.jpg

marlies_start_2018.jpg

marlies_longyearbyen_2018.jpg

 

 

 

 

Share this post