(Ons lid Yvonne Moerland en haar man René lopen in november voor het eerst van hun leven de marathon van New York. Nadat ze zich hadden ingeschreven bedachten ze, dat ALS-patiënten nooit meer een marathon kunnen lopen. Daarom hebben ze hun deelname aan een goed doel verbonden, nl. het onderzoek naar een medicijn voor de verschrikkelijke spierziekte. Hieronder vertelt Yvonne haar verhaal)


De marathon van New York lopen: wie wil dat nou niet? Op een zondagmiddag kwamen mijn ouders langs en ging het gesprek over lopen, trainen, de kustmarathon enz... Ik zei: “De marathon van NY! Dat zou nog ‘s een droom zijn om die samen met René te lopen!”

Mijn moeder haakte daarop direct en zei ineens: maar waarom regelen jullie dat dan niet!? René en ik legden mams uit, dat het een hele organisatie is en dat het best behoorlijk wat geld kost. En ja, de kleine meid mag er natuurlijk niet onder lijden.

Want een reisje Marathon New York: dat doe je niet voor 2 dagen; daar maak je minimaal een week van. Mijn moeder zei: “Nou, zo moeilijk is dat niet. Als René en Yvon dat willen, dan moeten ze het nu doen. Ze zijn nu gezond en goedgetraind en laat ze a.u.b. boeken. Dan passen wij wel op Myron! Die kan dan gewoon in d’r eigen bedje slapen en naar school gaan”. Waarop mijn vader zegt: “Nou oké…volgens mij is het al geregeld”.

Ik ben er de volgende dag op teruggekomen om te vragen, of ze dat echt wel oké vonden. En jááá, ze vonden het oké! We hebben vervolgens alles geregeld via TUI, loperspakket, goed hotel, startnummers, alles...


Voor een ander

Later zeiden we tegen onszelf (ook in overleg met degenen, die ons onze droom laten verwezenlijken): alles is rond, maar is het niet een idee, om voor een goed doel te gaan lopen?

Goed idee! Maar welk doel? KWF, Kika, Pink Ribbon? Er zijn zo veel goede doelen...

Toen René op een avond aan boord zat (hij is visserman) en hij me belde om te vragen, hoe het met de kleine ging enz.. zei ik: René, ik heb een mooi doel. Hij zei: ik ook. We keken blijkbaar naar hetzelfde tv-programma over die vreselijke spierziekte ALS. En daar hebben we dan ook voor gekozen. We vonden het de perfecte match! Immers, doordat wij gezonde spieren hebben, kunnen wij de NY Marathon lopen. Zo veel anderen kunnen dat niet…

Mensen met ALS weten, dat ze binnen 5 jaar nadat ze gediagnosticeerd zijn, vrijwel niks mee kunnen... Of nog erger: er niet meer zijn. Wij willen graag dat voor deze vreselijke ziekte een medicijn komt! Vandaar onze link (www.alsacties.nl), die we ervoor hebben aangemaakt. En hij loopt super! Zo goed, dat we zoetjesaan naar de €3500 gaan!


Akelige blessure

Voor mij (Yvonne) was het tot twee weken geleden nog spannend. Ik liep met een akelige langdurige blessure, maar afgelopen dinsdag heb ik weer voor het eerst op de baan getraind en ik heb weer pijnvrij gelopen! De duurlopen deed ik wel op Jan de Wilde’s schema hoor.

Zo heb ik op het laatste moment besloten, de kustmarathon niet te rennen, maar te wandelen, in verband met het risico voor NY.


Afsluiting

ALS toont zich enorm dankbaar tegenover ons en daar worden wij weer gelukkig van. Geld storten kan nog altijd, totdat het startschot gegeven is.

Nogmaals onze dank aan de gevers en wij maken er een feest van in New York tijdens het lopen van deze indrukwekkende NY Marathon!

 

yvonne_newyork_2018.jpg

FOTO: René en Yvonne Moerland. Tijdens de New York Marathon komen ze in actie voor hun zelfgekozen goede doel: onderzoek naar een ALS-medicijn.

 

Share this post