Het parcoursrecord van de Wallenloop bij de heren is afgelopen zaterdag 5 januari weer scherper gesteld. Dat gebeurde door Tim Van der Velde van onze Vlaamse zustervereniging AC Duffel.

Tim liep een tijd van 22.22 min. De oude recordtijd was 22.38 min. Die werd in 2013 gelopen door Tim’s clubgenoot Dieter Van Streels.

Tim had op de 7,2 km over de Goese wallen eigenlijk nauwelijks tegenstand van formaat. Zijn clubgenoten Maarten Denys en Niek den Exter konden hem aanvankelijk nog volgen, maar na 2 van de 6 ronden toonde Tim zijn suprematie.

Het mooiste gevecht, ook voor de toeschouwers, was de ‘stoeipartij’ van Tim Van de Velde met speaker Matthieu Warrens. De speaker had al gauw in de peiling, dat de Duffelse loper op recordkoers lag. In de tweede ronde zakte de atleet iets terug, maar in laatste vier ronden bouwde hij weer langzaam een voorsprong ten opzichte van de recordtijd op.

Misschien wel mede door de aanmoedigingen van de speaker perste Tim er een prachtige recordtijd uit. Zijn achtervolgers kwamen op anderhalve minuut resp. twee minuten binnen.

Het record bij de vrouwen staat nog altijd op naam van onze eigen Monique Verschuure (2018). Zij kon zaterdag niet meedoen door ziekte.


Bekendheid

Tim Van de Velde (18) is in België een aankomende grootheid. Wij in Goes wisten dat al, omdat hij de Wallenloop al vaker heeft gewonnen (2017), ook al was hij toen pas B-junior. Hij is nu A-junior, maar schreef in als senior.

De sympathieke Tim is ooit Europees kampioen steeple chase bij de scholieren op de 2000 m geweest. Hij bezat ook het Belgisch record 1500 m steeple. Bij het veldlopen was hij 2x Vlaams kampioen en 4x Belgisch kampioen. Indoor was hij 2x Vlaams kampioen op de 1500 m. Hij is huidig recordhouder op de 1000 m.


Toeloop vanuit Vlaanderen

De Duffelse atleten waren overigens in goeden doen. Ze waren onder de bijna 300 deelnemers qua aantal in de minderheid (per een bus en particuliere auto’s kwamen zo’n 70 deelnemers naar Goes), maar vrijwel alle podia werden gedomineerd door leden van onze zustervereniging.

Bij de jeugd waren er in de vele heats maar twee uitzonderingen. Mees Verbrugge (AV’56) leverde bij de Jongens B slag met drie Duffelaars. De verschillen waren miniem, maar Mees won uiteindelijk nipt.

Dat gold ook bij de Jongens C, waar Thijs van Kooten twee Duffelaars een paar seconden vóór bleef. Maar daarmee waren de AV’56-successen bij de jeugd ook wel genoemd….


Volwassenen

Ook bij de volwassen mannen maakten de Duffelaars de dienst uit, zoals hierboven gemeld. De enige AV’56’ers die zich bij de mannen binnen de top tien overall liepen, waren Bereket Petersen, Jozias Boone, Robbert Meeuwse en Peter Balkenende (resp. 6, 7, 8 en 10).

Bij de dames was er méér Zeeuwse inbreng, vooral ook omdat van Duffel-zijde zich maar één dame had ingeschreven. Ze werd 9e. De AV’56-dames eindigden in de top tien overall op de plaatsen 2, 3 en 10 (Yvonne Moerland, Annet van de Linde, Ingrid Koene).


Omroep Zeeland televisie

Opmerkelijk was dit jaar de rol van Omroep Zeeland in de Wallenloop. Gewoonlijk komt een tv-ploeg verslag doen van de wedstrijd, maar dit jaar kreeg de omroep (desgevraagd) van ons een echt startnummer.

Verslaggeefster Sunna Neuféglise benutte die ‘deelname’ om het afhalen van de startnummers reallife te filmen, en om delen van het parcours mee te lopen met de deelnemers.


Een minuut stilte

De wedstrijd bij de volwassenen begon om half drie met een indrukwekkende minuut stilte en een waarderend applaus voor de twee dagen eerder overleden animator van de Kustmarathon, Lein Lievense. (Daarover staat op onze site een apart bericht).

** Voor de uitslagen van de Wallenloop 2019 kunt u kijken onder DEZE LINK.

** Fotoseries zijn hier te vinden: LINK.

 

FOTO: Mees Verbrugge (op het podium in het midden) was een van de weinigen, die in zijn categorie de Duffelse suprematie het hoofd kon bieden.

 

 

FOTO: Tim Van der Velde wint de Wallenloop 2019.

 

FOTO: Yvonne Moerland hield bij de dames de AV’56-eer hoog: ze finishte als tweede dame. (Foto’s: Huib Boogert).

 

Share this post