adrie_verstelle_2018.jpg

FOTO: Adrie Verstelle thuis (familiefoto).

In het afgelopen weekend is overleden Adrie Verstelle te Wolphaartsdijk. Hij was 83 jaar. Adrie was vele jaren lid van AV’56. Hij ontleent zijn verdiensten voor de vereniging vooral aan de organisatie van de toenmalige, legendarische wedstrijdloop ’15 km van Wolphaartsdijk’. Hij woonde weer al geruime tijd in Goes.

De uitvaartplechtigheid is aanstaande vrijdag 3 augustus, om 14.30 uur in de aula van het nieuwe crematorium in Goes-Zuid. Een aantal AV’56-leden van de oude garde zullen daarbij aanwezig zijn, als eerbetoon aan een kleurrijk lid. 

Adrie Verstelle werd in Oud-Sabbinge geboren, maar woonde in Wolphaartsdijk, waar hij samen met twee broers een uienbedrijf had. Voordat hij met de atletiek in aanraking kwam, was hij actief in de voetballerij en in de wielrennerij. Hij werd ca. 1960 voor het eerst lid van AV’56, maar na enkele jaren bedankte hij.

Pas toen zijn dochters Pia en Suus aan atletiek gingen doen, kwam hij terug bij AV’56, voornamelijk omdat hij de tijd nuttig wilde besteden, terwijl zijn dochters op de baan aan het trainen waren. Hij ging toen weer hardlopen bij de vereniging.


Geweldige doordouwer

In het dorpsblad De Schalm van Wolphaartsdijk/Oud-Sabbinge stond in 2011 een artikeltje van de hand van Niek Flipse, waarin over die periode het volgend werd gezegd: “Dat hardlopen liep uit op een regelrechte verslaving van vele jaren. Adrie was niet echt een stilist, maar wel een geweldige doordouwer die verschillende langeafstandwedstrijden (w.o. marathons) uitliep en daardoor een zwak voor atletiek in het algemeen en lange afstanden in het bijzonder kreeg. Zijn beste tijd op de marathon is 3.08.59 uur gelopen in 1979”.

Deze passie voor het langeafstandslopen leidde er uiteindelijk toe, dat Adrie de ’15 km van Wolphaartsdijk’ op touw zette. Drie jaar was dit evenement een trimloop (1980-1982), de volgende zeventien jaar (1983-1999) was het een top-wegwedstrijd met een veel internationale prominenten.

Kees Kortleve schreef daarover (ook hetzelfde dorpsblad De Schalm): “Formeel was AV'56 de organisator, maar de Commissie Wegwedstrijd Wolphaartsdijk had vrijwel blanco mandaat en regelde alles. Een groot aantal vrijwilligers bemande deze commissie, maar één man stak qua inzet en uitvoering boven de gehele commissie uit: Adrie Verstelle. Zijn passie en inzet maakten dat atleten en atletes uit de Nederlandse top bij de Griffioen vaste gasten waren bij de start”.

“Maar daar bleef het niet bij. Topatleten uit België, Duitsland, Engeland, Rusland en later zelfs uit Afrika, wisten dat Wolphaartsdijk wat te bieden had. Adrie Verstelle benaderde zelf atleten en atletenmanagers om naar Zeeland te komen. Met een mengsel van Zeeuws, Frans en Engels en een mooi prijzenpakket kreeg hij ze massaal aan de start”.

 
Vaak onderscheiden

Afgezien van de organisatie van de ’15 km van Wolphaartsdijk’ deed Adrie nog meer organisatorisch werk bij AV’56. Hij was een hele tijd Wedstrijdsecretaris Uit en lid van de Wedstrijd Organisatie Commissie (WOC).

Voor zijn vele verdiensten ontving hij talloze onderscheidingen, zoals onder meer de Familie de Munckbeker van AV’56 (1989), de Adrie de Munck Waarderingsbeker van de afd. Zeeland van KNAU (1994), de waarderingsspeld van de afd. Zeeland van de KNAU (1999), speld van verdiensten van de gemeente Goes (1999), sportprijs van de gemeente Goes (2001).

De sportieve prestaties van Adrie zijn terug te zien in ons ranglijstenarchief. Klik op de link https://www.av56.nl/ranglijst/zoeken, vul de naam ‘Adrie Verstelle’ in, en zie zijn palmares.


Medeleven

In Adrie Verstelle verliest AV’56 een iconisch lid, die in organisatorische zin Wolphaartsdijk en AV’56 destijds nadrukkelijk ‘op de kaart’ zette. Ook zijn kinderen en kleinkinderen zijn bij onze vereniging betrokken. AV’56 is Adrie veel dank verschuldigd.

De vereniging betuigt haar medeleven aan de nabestaanden en leeft met hen mee. 

 adv_adrie_2018.jpg

 

 

 

Share this post