Op de laatste zondag van de maand november wordt rondom Nisse traditioneel de Zakloop gehouden. Ook dit jaar gaan weer vele honderden lopers op het dorpsplein van start, op zondag 25 november.

De volwassen deelnemers aan deze 19e editie hebben de keus uit de Grote Zakloop (halve marathon: 21,1 km) of de Kleine Zakloop (7,3 km). De kinderen tot twaalf jaar lopen de Mini-Zakloop (2,1 km). De jeugd wordt om 12.30 uur weggeschoten, de Grote Zaklopers om 13.00 uur, de Kleine Zaklopers om 13.15 uur. Start en finish zijn op het dorpsplein van Nisse.

De volwassen deelnemers die hun afstand uitlopen, krijgen na afloop allemaal een herinnering. Ditmaal is er geen medaille voor hen (zoals vorig jaar eenmalig wél het geval was). Bij de jeugd is er voor iedereen wél een medaille, plus uiteraard de ereprijzen voor de nummers 1, 2 en 3 bij de jongens en de meisjes.

De organisatie van het hardloopevenement is in handen van het comité De Zaklopers te Nisse, in samenwerking met de Goese atletiekvereniging AV’56. De belangstelling onder wedstrijdatleten en recreanten blijkt ook dit jaar zeer groot. Er hebben, voor de drie afstanden in totaal, nu al vele honderden deelnemers ingeschreven. Vorig jaar werd de 700 nét niet aangetikt. De organisatie hoopt dat aantal dit jaar wél te halen.

Voorinschrijving is mogelijk via de website van de Zakloop, www.zakloop.nl. Deze voorinschrijving sluit op woensdag 21 november om 18:00 uur. Na-inschrijven is mogelijk op zondag 25 november vanaf 11:00 uur tot uiterlijk 12:30 uur in het dorpshuis van Nisse. AV’56-leden kunnen bij voorinschrijving gratis deelnemen door een mail te sturen naar info@zakloop.nl , o.v.v. naam, woonplaats, geslacht en gekozen afstand. Deelname aan de Zakloop is voor eigen risico.


Prachtig parcours

Het parcours van de Grote Zakloop beslaat daadwerkelijk een groot deel van de Zak van Zuid-Beveland. Het voert over prachtige wegen en dijken (deels verhard, deels onverhard), globaal in een grote boog ten noorden, westen en zuiden van Nisse.

De Kleine Zakloop gaat deels over hetzelfde parcours, maar dan in verkorte vorm. De jeugdloop blijft dicht in de buurt van Nisse. De Zakloop ontleent zijn populariteit vooral aan de groene, natuurlijke entourage van het parcours.

De Zak van Zuid-Beveland (waarnaar de Zakloop is genoemd) is een bonte verzameling van kleine en grotere polders, die van elkaar gescheiden zijn door talloze binnendijken. Dit landschap werd vanaf de twaalfde eeuw door de mens aangelegd, vooral door monniken uit Vlaanderen. Het is uitgegroeid tot een gerespecteerd natuurgebied. De Zak is daarom door de overheid aangewezen als Waardevol Cultuurlandschap (in 1994) en als Nationaal Landschap (2005).

De organisatie van de Zakloop wil alle deelnemers, toeschouwers en supporters vragen om respect te hebben voor de natuur van de Zak en géén afval achter te laten. Hiervoor alvast onze hartelijke dank.


Kindercentrum in Afrika

De opbrengsten van de Zakloop worden al sinds vele jaren geschonken aan een kindercentrum in Tanzania, dat met Nederlandse hulp (onder wie gepensioneerd kinderarts Piet de Haas en zijn vrouw Olga) werd opgebouwd.

Het centrum, voor kinderen van 0 tot 7 jaar, is intussen uitgegroeid tot een klein dorp. Jaarlijks verblijft het echtpaar De Haas er enkele maanden voor medische en maatschappelijke hulp.

(Nadere informatie over inschrijving en parcours van de Zakloop: http://www.zakloop.nl )

 

 zakloop_2018.jpg

FOTO: De deelnemers aan een vorige Zakloop, hier even buiten Nisse. (Foto: AV’56).

 

Share this post