De eerste doos met schoolspulletjes voor een basisschool in Kenia is onlangs op zijn bestemming aangekomen. Een tweede doos volgt in juni.

De inzamelingsactie voor eenvoudige schoolbenodigdheden was een initiatief van Paola en Raymond van Gilst (Lopers Company). Ook veel AV’56-leden schonken pennen, potloden, linialen, gummetjes, passers, schriftjes, leesboekjes, bijbeltjes, etc. We hebben daar in het verleden over bericht.

Er werden zelfs veel te veel spulletjes ingezameld om allemaal in één keer te kunnen verzenden. Daarom is eind april de eerste doos opgestuurd. Onderweg liep deze zending echter behoorlijke vertraging op, omdat de weg Nairobi-Eldoret grotendeels was afgesloten vanwege een enorme wateroverlast. 


Douaneperikelen

Uiteindelijk is de doos met ruim 15 kilo schoolspullen aangekomen bij Mindililwo Primary School. Tot ieders verbazing moest directeur Robert Kiptoo echter 2115 Keniaanse shilling betalen voor ontvangst (ongeveer € 20.-) Voor Keniaanse begrippen is dit een groot bedrag!

“Gelukkig is vanuit Goes die betaling geregeld en in het vervolg zullen wij op het douaneformulier duidelijk invullen dat het gaat om een privéschenking! De douane in Kenia heeft de levering bestempeld als handelswaar. Vandaar dat er extra belasting betaald moest worden. Volgende maand doen we dat beter!’, aldus Paola. “De leerlingen waren in ieder geval dolgelukkig met hun nieuwe schoolspulletjes. Ze konden er gelijk mee aan de slag. We zijn alle AV-leden en niet-AV-leden natuurlijk zeer dankbaar voor hun medewerking en hun vrijgevigheid”.


Initiatief

De inzameling werd in maart gestart, nadat de AV’56-leden Paola van Gilst, Patrick de Vos en Franklin van Anrooij op bezoek waren geweest bij de betrokken basisschool in het bekende hardlopersdorp Iten in Kenia.

De drie AV’ers waren daar in het kader van een oriëntatiereis (samen met andere Nederlanders). Ze verbleven in het trainingskamp van oud-wereldkampioene Lorna Kiplagat. Het schooltje stond daar in de buurt. De Nederlanders brachten er een vriendschapsbezoekje.

Toen ze zagen dat op de school soms vijf kinderen moesten doen met één potlood, besloten ze in Nederland een kleinschalige inzameling van schoolbehoeften op touw te zetten. Lopers Company aan de Gasthuisstraat in Goes was het inleverpunt. Binnenkort gaat de tweede (en laatste) doos met verrassingsspulletjes op transport naar Kenia.

 

 school_kenia2_2018.jpg

FOTO: Dit zijn de kinderen van de Mindililwo Primary School…….

 

school_kenia1_2018.jpg 

FOTO: …..…en dit is de school zelf.

 

 

Share this post