Afgelopen zaterdag 26 mei deed zich een zeldzaam toeval voor: twee Nederlandse atletiek-kopstukken waren kort achter elkaar te gast op onze baan. Het waren ex-verspringer Emiel Mellaard en ex-hardloper Robert Lathouwers.

Emiel was bij AV’56 te gast op uitnodiging van C-juniorentrainer Jerrel Biswane voor het geven van een clinic verspringen voor twintig C/D-junioren. Na een korte inleiding (met lichtbeelden) in de kantine verplaatste de clinic zich naar buiten.

Op de baan werden oefeningen gepraktiseerd die deel uitmaken van de aanloop naar de verspringbak. Vervolgens werd die aanlooptechniek uitgeprobeerd bij de verspringbak, én kregen de C/D-jongelui aanwijzingen over de techniek van het verspringen. Emiel deed dat op een duidelijke en rustige manier, met veel sympathie voor de jeugdige ‘cursisten’.

Emiel Mellaard is voormalig verspringer, die van 1986 tot 2013 het Nederlands outdoorrecord op zijn naam had. Het indoorrecord bezit hij nog altijd. Bij de Europese kampioenschappen indoor in Den Haag werd hij in 1989 Europees kampioen.

** Om ongeveer 12 uur was de clinic ten einde. Zo’n halfuur later arriveerde de Lopers Company-groep (jong en oud, met veel AV’56’ers) op de baan.

Robert Lathouwers was gevraagd door sportspeciaalzaak Lopers Company. In de winkel gaf hij eerst een uiteenzetting over een nieuwe sportschoen (de Asics Dynaflyte). Daarna kwam het gezelschap van circa 30 personen naar het AV’56-compex voor enkele leerzame praktijklessen (loopscholing en looptechniek), op de baan en op het middenterrein.

Daarbij vertelde hij, dat zijn missie vooral is om iedere atleet op de voor- of middenvoet te leren landen, en niet op de hak. “Ik ga daarmee door tot heel Nederland op de middenvoet landt”, zei hij gekscherend.

Robert Lathouwers was hardloper op de 400 m. Later legde hij zich toe op de 800 m. Hij deed tweemaal mee aan de Olympische Spelen (2008 en 2012). Zowel op de 400 m als op de 800 m behaalde hij diverse Nederlandse titels (indoor en outdoor).

Opmerkelijk feit: hij kent de AV’56-baan goed uit de tijd, dat hij op het Cios zat. Hij woonde toen in Kamperland, vertelde hij.

(Foto’s van beide bezoeken staan in onze fotogalerij).

 

FOTO: Emiel Mellaard doet een detail van de aanloop voor.

robert_lathouwers_baan_2018.jpg

FOTO: Robert Lathouwers in de rol van docent op de AV-baan. (Foto’s: Huib Boogert).

 

Share this post