Starterscursus

Het lijkt zo eenvoudig. Een paar sportschoenen aanschaffen, sportkleren aan en de deur uit voor een rondje hardlopen. Dat kan toch iedereen. Vaak met als motivatie afvallen. Gezonder willen leven. Weer fit willen zijn.

Gevoed door de hardloophype van de laatste jaren starten heel veel mensen op deze manier. Het lijkt zo simpel. Iedereen kan toch lopen en de investering in de vorm van een paar trendy sportschoenen is gemakkelijk gedaan. Die eerste paar keer lukt het ook wel om de motivatie op te brengen om een rondje te gaan doen. Maar dan... De spieren protesteren, het regent, of tsja... eigenlijk heb je toch niet echt zoveel zin na een lange drukke dag. En dan ook nog dat gevoel van... het valt toch wel wat tegen. Vijf minuutjes lukt nog wel maar dan beginnen je benen al te protesteren. Je lijf, je hersens gaan als vanzelf over in een wandeltempo. Demotiverend, frustrerend gevoel is dat. En de volgende keer dat je de loopschoenen aantrekt stel je steeds vaker uit. Hoe kan het toch dat zoveel mensen zo enthousiast zijn en dat het jou niet lukt?

Leren hardlopen is eigenlijk heel simpel. Maar moet vanuit een realistisch uitgangspunt worden opgebouwd. Je "lui" geworden lijf moet wennen aan de verwaarloosde lichamelijke inspanning. Dat heeft tijd nodig. Stapje voor stapje. Minuut voor minuut moet je lijf eraan wennen. En ja... het kost doorzettingsvermogen. Zoals bij heel veel dingen moet je eerst investeren voordat je er resultaten uit haalt. Atletiekvereniging AV '56 kan je daarbij helpen.

 

 

Twee á drie keer per jaar wordt er een starterscursus georganiseerd. Dit betreft een cursus van 12 weken waarvoor je geen lid van de vereniging hoeft te zijn. De voordelen om samen te leren hardlopen zijn:

  • Je loopt samen met andere beginners waardoor je je aan elkaar kunt optrekken
  • Samen lopen is gezelliger en socialer
  • Samen trainen op de atletiekbaan is veiliger dan in je eentje in het donker te gaan trainen.
  • Je leert hardlopen onder leiding van een gediplomeerd trainer.
  • Er is ondersteuning van een fysiotherapeut.

De cursus, die regelmatig bij AV '56 wordt gegeven, is bedoeld voor beginners dus voor mensen die geen ervaring hebben met hardlopen. Ruim van te voren wordt deze cursus aangekondigd op de website en in de media.

Tijdens de cursus is er elke week een groepstraining op de atletiekbaan die bestaat uit een warming-up, oefeningen voor de looptechniek, stukjes lopen afgewisseld met wandelen en een cooling-down met rekoefeningen. Naast de gezamenlijke training doe je ook nog één à twee huiswerktrainingen per week. Vooraf aan elke cursus is er een bijeenkomst waarin het programma wordt uitgelegd. Verder wordt er advies gegeven op het gebied van kleding en schoeisel. Het doel is om aan het eind van de cursus 30 minuten te kunnen hardlopen. Zodra de cursus wordt aangekondigd kun je je opgeven. Na afloop van de cursus kun je natuurlijk lid worden bij de vereniging en je aansluiten bij één van de recreantengroepen.

Voor meer info mail je naar [email protected]

Of kijk hier voor de informatie van de eerstvolgende cursus