De hardloop-wegwedstrijd ’de 15 van Wolphaartsdijk’ is hard op weg om opnieuw een klassieker te worden.

De organisatoren doen er alles aan om de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw te laten herleven. Toen was ‘de 15’ een van de populairste wegwedstrijden van ons land. De wederopstanding van de legendarische ‘15’ deed zich vorig jaar voor. Dit jaar wordt het evenement gehouden op zaterdag 10 augustus te 17.00 uur. Er worden vijf ronden van 3 km gelopen.

Het plaatselijke organisatiecomité en de Goese atletiekvereniging AV’56 ondernemen serieuze initiatieven om ‘de 15’ zijn oude glans terug te geven. Een belangrijke mijlpaal daarin is de certificering van het Wolphaartsdijkse parcours.

De route werd eind april volgens de instructies van de AtletiekUnie minutieus gemeten door Kees van Sluijs uit Amersfoort. Hij is parcoursmeter van (onder meer) de Rotterdam Marathon. In een ver verleden was hij lid van AV’56.


Mooie prijzenpot

Voorts is met medewerking van gulle sponsors een prijzenpot gecreëerd, waaruit aanzienlijke geldprijzen kunnen worden uitgekeerd. Het doel hiervan is simpel: het lokken van atleten die qua prestaties in de buurt kunnen komen van de atleten van toen (John Vermeule, Kim Reynierse, Tonnie Dirks), om zodoende ‘de 15 van Wolphaartsdijk’ zijn status van topwedstrijd terug te geven. De organisatie gaat hiertoe diverse atleten persoonlijk uitnodigen. Er zijn goede verwachtingen.

De prijzenpot bevat mooie premies (100, 80, 60, 40, 20 euro voor de eerste vijf finishers, zowel bij de mannen als bij de vrouwen). De organisatie houdt er rekening mee, dat de premies worden verhoogd, als zich meer grote sponsors aandienen.


Beat the Legends

Voor de atleet die de snelste tijd op ‘de 15’ verbetert, ligt een premie van 200 euro gereed, bij de mannen én bij de vrouwen. Het gaat hierbij overigens niet om het parcoursrecord. In de nieuwe opzet is het parcours immers veranderd ten opzichte van vroeger.

Deze premies worden beschikbaar gesteld onder het motto '’Beat the Legends'’. Volgens velen werd er vroeger veel harder gelopen dan tegenwoordig en hebben de toppers van toen in de media de laatste jaren een soort iconische status gekregen.

Met het uitdagende motto ‘Beat the Legends’ willen de organisatoren de atleten van nu triggeren om een aanval te doen op de oude toptijden. Een soort wedstrijd in een wedstrijd dus.

(De ‘Beat the Legends’-premie is alleen beschikbaar voor de winnende man én vrouw. De overige atleten die binnen de genoemde records finishen, komen er niet voor in aanmerking).

De snelste tijden ooit gelopen tijdens ‘de 15 van Wolphaartsdijk’ zijn op dit moment: mannen 44.11 min Tonnie Dirks (1993), vrouwen 49.23 min Irma Heeren (1997).


Historie

‘De 15 van Wolphaartsdijk’ was van 1980 tot 1999 een nationaal topevenement op atletiekgebied. De crème de la crème van de Nederlandse en Belgische lopers schreef zich in. In 1994 werd de wegwedstrijd gehouden als NK halve marathon, op een aangepast parcours. Het NK kwam toen groots en rechtstreeks op de televisie (Studio Sport). Daarover wordt in Wolphaartsdijk nóg gesproken.

De drijvende kracht achter ‘de 15’ was altijd inwoner Adrie Verstelle. Hij overleed in 2018, enkele weken voordat ‘zijn’ evenement opnieuw tot leven zou worden gewekt.


Recreatielopen

‘De 15’ maakt deel uit van een feestelijke Wolphaartsdijk-dag. De hele dag is er in het dorp iets te doen. Op het programma staan ook enkele recreatielopen (van 3, 6 en 9 km), voorafgaand aan ‘de 15’. De start van de recreatielopen is om 15.45 uur.

Inschrijving voor alle lopen is mogelijk via deze site. Daar is alle wedstrijdinformatie te vinden, plus een inschrijfformulier. Leden van AV’56 kunnen gratis voorinschrijven via 15wolphaartsdijk@av56.nl.

 

15kmwolph_2019.jpg

FOTO: Beeld van vorig jaar: de latere winnaar Erwin Harmes verlaat het dorp voor een nieuw rondje van 3 km. (Foto: Arjan Schotanus).

 

Share this post