(Op een van de websites van de Atletiekunie is een serie Zeeuwse hardlooproutes gepubliceerd. Ze zijn geschreven door Atletiekunie-freelancer Esther Vliege, aan de hand van gegevens die haar werden aangereikt door ultraloper Martijn de Vries van de Walcherse loopgroep Runderground Hieronder staat een samenvatting van de beschreven routes, vooral de Noord- en Zuid-Bevelandse. Wie het hele artikel wil lezen: https://www.hardlopen.nl/artikelen/training/hardlooproutes-in-zeeland/).

Zeeland heeft de meeste zonuren van alle provincies in Nederland, althans dat zeggen ze. En aangezien we allemaal wel wat zon kunnen gebruiken, is het reden genoeg om naar de Zeeuwse eilanden af te reizen dit voorjaar.

Lekker uitwaaien op de rand van zee en land, of dwalen langs prachtige oeroude dorpen die je kunt invlechten in je route.

Hieronder vind je afwisselende hardlooproutes voor een dagje Zeeland op Walcheren, Schouwen-Duiveland of Noord- en Zuid-Beveland. Ze zijn samengesteld door Martijn de Vries.


Martijn de Vries (42)
doet al 22 jaar aan hardlopen. Op zijn 31e liep hij zijn eerste marathon, sindsdien heeft hij er nog dertig gelopen. ‘Het liefst loop ik op trails: onverhard, door de modder en over het strand en de duinen.’ Martijn noemt zichzelf een echte Middelburger. De Zeeuwse hoofdstad ligt op het schiereiland Walcheren. Martijn deelt enkele routes uit dit deel van Zeeland.


4 x Oranjezon (2,5 / 4 / 4,5 / 6,5 km)
In Oranjezon op Walcheren zijn vier uitgezette routes die je langs de hoogtepunten van het gebied leiden.

De Bosroute is, zoals de naam al zegt, een heerlijke route van van 4 km door het bosrijke deel van Oranjezon. De Damhertroute is de meest afwisselende route van 6,5 kilometer langs alle kenmerkende landschapselementen van Oranjezon. De Parnassiaroute van 4,5 kilometer voert je langs duinen en natte duinvalleien. Op deze route kom je altijd wel een kudde Konikpaarden tegen en vaak ook damherten. De kortste uitgezette route door Oranjezon is de Torenroute. Een route van 2,5 km gaat langs water, bos en klimbomen. Goed voor beginners of leuk om met je kinderen samen hard te lopen.


Levensstrijd (6 of 9,7 km)
Schouwen-Duiveland is het meest noordelijke eiland van Zeeland en bereikbaar via de Brouwersdam, Oosterscheldekering en Zeelandbrug. Dit schiereiland is vooral bekend van de populaire vakantiebestemming Renesse en het monumentale stadje Zierikzee. Maar hier vind je ook de natuurgebieden Levensstrijd en Rengerskerke: een oase voor kust- en weidevogels.

Al lopend ga je door zilte, natte natuurgebieden, waar de sporen van de strijd tegen het water nog zichtbaar zijn en ontdek je de vogelboulevard van Zeeland. Deze route van Natuurmonumenten volgt het knooppuntennetwerk. Start vanaf parkeerplaats Hoofdpoortstraat (vrij parkeren) in Zierikzee aan de bovenzijde van de dijk: 44-43-66-36-37-11-44. Je kunt de route inkorten via de knooppunten 67 en 37 (6 kilometer route).

Natuurgebied Neeltje Jans (4/8 km) & de Schotsman (15 km)
Noord-Beveland is het kleinste eiland van Zeeland. Het heeft 50 kilometer kustlijn en de uitzichten zijn hier en daar spectaculair. Aan de noordzijde grenst Noord-Beveland aan Nationaal Park Oosterschelde, waar getijdestromen hebben gezorgd voor bijzondere natuur met veel variatie in plant- en diersoorten.

Mooi lopen is het op Noord-Beveland o.a. bij Neeltje Jans (op de overgang Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland), Colijnsplaat (vissersdorp aan de Oosterschelde) en Kamperland (het grootste dorp van het eiland). Twee routes ter inspiratie: Neeltje Jans, Natuurmonumenten heeft routes tussen de 4 en 8 km uitgezet, die je onderling kunt combineren voor een langere route. Je kunt parkeren bij Deltapark Neeltje Jans (bij de vlaggen). Een route van 15 km op Noord-Beveland is de Groene Wissel Kamperland, door natuurgebied de Schotsman en langs het Veerse Meer. Download die route hier.

Kruiningen-Yerseke (17 km)
Zuid-Beveland is geen eiland, maar vormt samen met Walcheren een schiereiland. Een schiereiland met een Nationaal Landschap: de Zak van Zuid-Beveland. Kenmerkend voor het gebied zijn de fraaie polderlandschappen bezaaid met dijken en dijkjes. Zoals de route van Groene Wissel 59, Kruiningen-Yerseke, van 17 km.


Geschreven door:
Esther Vliege.

Zij werkt onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie: (atletiek.nlatletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelancejournalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze wel een rondje door de duinen. Het volledige verhaal over de Zeeuwse hardlooproutes is hier te lezen: https://www.hardlopen.nl/artikelen/training/hardlooproutes-in-zeeland/

 

 station_kruiningen-yerseke_2008.jpg

FOTO: Het station Kruiningen-Yerseke is het startpunt van een van de beschreven wandel- annex hardlooproutes op de Bevelanden. (Foto: publiek domein).