Veel AV’56-leden hebben bijzondere hobby’s, maar de hobby van Mariet Joosten uit Heinkenszand is wel héél opmerkelijk. Ze doet al jaren aan sledehondenrennen. En in januari jl. werd ze bij wedstrijden in Oostenrijk Nederlands kampioene in haar klasse. En dat al voor de vierde maal in zeven jaar.

“Deze sport is ultiem genieten. In de natuur, met dieren, wat wil je meer? In Nederland zijn de mogelijkheden om in de sneeuw te trainen minimaal. Daarom zit ik veel in het buitenland”, aldus Mariet. “Om te trainen en voor de wedstrijden”.

Op het moment dat we dit artikeltje schrijven, is Mariet (32) enkele weken in Duitsland om te trainen voor het WK sledehondenrennen, dat eind februari wordt gehouden in de buurt van Passau (Beieren), op de grens van Duitsland en Oostenrijk. Ze wil daar maximaal voorbereid aan de start verschijnen.


Siberische husky’s

Voor het slederennen beschikt Mariet over zeven eigen, Siberische husky’s, die allemaal bij haar thuis ‘wonen’. Ze komt uit in de klasse C-1, wat betekent dat ze met vier husky’s deelneemt. Er zijn ook wedstrijdcombinaties met zes en acht honden, maar voor Mariet heeft een combinatie van vier honden de voorkeur. Dan moet de menner harder werken. “Ik reis met een grote bestelbus naar trainingen en wedstrijden. Dan gaan ze allemaal mee. Ter plekke kies ik, welke hond er die dag aan de wedstrijd meedoet”.

Ook in Nederland gaan de trainingen gewoon door. “Ik heb een wagen met wieltjes, waarmee we in de Zeeuwse bossen de trainingen afwerken. Het is niet ideaal, maar het is goed te doen”.


Van jongs af aan

Zover ze zich herinnert, heeft het sledehondenrennen Mariet altijd in het bloed gezeten, zegt ze. “Toen ik klein was, heb ik dat sledehondenrennen eens op televisie gezien. Het idee om dat óók te willen, heeft me daarna nooit meer losgelaten. Nu werk ik alweer negen jaar met de husky’s”.

Bij AV’56 traint ze bij een van de maandagavond-groepen. Ze doet weinig mee aan straat- of veldlopen. “Af en toe doe ik een trail, bijv. in de Ardennen. Dat vind ik fijn om te doen. Het is wat uitdagender”.

 

sledehonden_2019.jpg

FOTO: Mariet op de slee achter haar vier honden. (Foto: Ralf Schomy, Stuttgart, www.rklfoto.de).

 

Share this post