In 2022 organiseerde Indie Runner de eerste editie van de Indie 10. Als alternatief voor het afgelaste NK had de organisatie een razendsnelle 10 km op het wielerparcours van Amsterdam-Sloten bedacht.

Veel persoonlijke records werden verbeterd en het evenement was een groot succes. De organisatie ging op zoek naar een nóg sneller parcours en verhuisde naar de wielerbaan van RWC Ahoy in Rotterdam.

Het hardlopen heb ik dit jaar, met de nodige aanpassingen, weer opgepakt. De sportorthopeed had me dringend geadviseerd geen baan- en heuveltrainingen meer te doen en het lopen van trails was helemaal uit den boze. Ik heb een paar Nikies met dikke zolen aangeschaft, waar ik lekker op kon trainen en merkte dat ik op deze manier toch weer kon hardlopen.

Met een trainingsschema van Jos ben ik weer langzaam gaan opbouwen naar 3 trainingen in de week. De overige dagen vulde ik met yin yoga, fietsen en andere sporten. Voor de bouwvak kreeg ik een appje van een van mijn trainingsmakkers van AV’56 met de vraag of ik interesse had om mee te doen. In een vlaag van verstandsverbijstering heb ik me ingeschreven, geen idee wat me te wachten stond, wat er überhaupt nog mogelijk was. Het hele idee van een PR lopen op een snel parcours sprak me wel aan, maar het leek me gezien mijn lichamelijke gesteldheid niet realistisch.


Paar lokale wedstrijdjes

Na de zomervakantie liep ik een paar lokale wedstrijdjes en zag dat de snelheid weer terugkwam. Tot mijn verbazing haalde ik een paar keer het podium en liep recentelijk nog een PR op de 15 van Wolphaartsdijk (58.52 min). De pijn bleef weg en het vertrouwen groeide.  Op zondag 3 september was het dan zover. Big day, big test!

Het was een mooie zomerse nazomer dag met temperaturen van 24-25 graden. Op locatie aangekomen was de eerste heat met lopers al van start gegaan en zat de stemming er al direct in. De wielerbaan was omgetoverd tot atletiekbaan. Op het middenterrein stonden tenten, foodtrucks en er was zelfs een dj die de stemming nog wat extra opzweepte. Na een korte warming-up buiten het terrein ben ik nog even in de schaduw gaan liggen in afwachting van mijn heat.


Niet te hard van start

Het plan zat helder in mijn hoofd; niet te hard starten, tempo onder de 3:50/km houden en zorgen voor minimaal verval. Bij de start stond ik helemaal vooraan en had alle ruimte. Twee minuten voor de start begon de speaker, Gery Mendes, te rappen en zweepte ons op. Na het startschot was het dan eindelijk zover. De eerste km ging in 3:43 op souplesse. Ik zat in een lekkere bus en werd als het ware meegezogen over het strakke asfaltparcours. Het gedreun van 300 paar carbonschoenen was gigantisch!

Opgezweept door aanmoedigingen van het publiek en de muziek die door de speakers knalde, gingen ronde na ronde volgens planning voorbij. Vanaf kilometer 6 begon de warmte op te spelen en moest ik wat meer moeite doen om het snelle tempo te blijven lopen. Ik kwam alleen te lopen, maar had nog wel zicht op een klein groepje voor me.


Gaskraan iets verder open

Kilometer 7 (3:54) was het moment van de waarheid. Te vroeg voor verval besloot ik om de gaskraan beheerst iets verder open te draaien. Ik bleef op techniek lopen en had er vertrouwen in dat een PR erin zat. Het publiek raakte in extase en de laatste 100 meter heb ik de eindsprint ingezet, haalde nog diverse lopers in en passeerde de finishlijn. Trainer Jos ving me op en feliciteerde me met mijn nieuwe PR. Het bleek dat ik ruim een halve minuut van mijn PR af had gelopen. Om me heen lieten atleten zich in het gras vallen en zelf ben ik ook maar even over de boarding gaan hangen. Moe en voldaan!

De volgende heat was voor Kevin, Erik en Arnoud. Het was echt gaaf om te zien hoe ze over het parcours vlogen. Erik had de beste benen en finishte zelfs net onder de 35 minuten, op de voet gevolgd door Kevin. Arnoud ging helemaal stuk, maar ook hij finishte nog in een prima tijd. Als toetje keken we de laatste heat van de topatleten. De zon was inmiddels onder, maar de temperaturen bleven aan de max. Het publiek ging helemaal los en zweepte de atleten op. Noah Schutte was de snelste bij de mannen in een tijd van 28.33. Bij de dames kwam Lisa Rooms als eerste over de meet, in een tijd van 32.23! Uitslagen vind je hier.


(hieronder: tekst van trainer Jos)

Gemotiveerde atleten geven de trainer ook motivatie, zeker als atleten hun PR willen verbeteren of voor podiumplekken willen gaan. De Big Ten was een mooie gelegenheid om Patrick, Erik, Arnoud en Kevin te begeleiden tijdens hun wedstrijd. Het was flink warm waarover werd geklaagd, maar als trainer probeer je dat nadeel te verzachten: uit de zon blijven, de warming-up niet te lang doen en goed drinken.

In de tweede serie moest Patrick aan de bak. Toen het startschot klonk stoof hij met 300 andere atleten die tussen 37 en 43 konden lopen, weg bij de start. Hij bleef heel verstandig in het peloton lopen, want je wordt als het ware meegezogen, net als in een wielerkoers. Na 5 km begon het veld uit elkaar te vallen werd het mentaal zwaar. Gelukkig zakte het zonnetje een beetje. Met de finish in zicht trok hij er nog een moordende eindsprint uit, waarbij de teller op 38.23 bleef steken, een halve minuut onder zijn PR. Missie geslaagd!

In de derde serie om 19:30 uur gingen Kevin, Erik en Arnoud van start. Ook zij liepen in een peloton van ongeveer 300 hardlopers, achter de haas die 35 minuten zou lopen. Gebroederlijk bleven ze bij elkaar tot aan het 5 km-punt, wat 10 seconden te laat werd gepasseerd. In het tweede deel viel het veld uit elkaar. Erik bleef prima bij de haas lopen, Kevin had iets meer moeite, maar het gat werd niet meer dan een paar seconden. Arnoud had duidelijk moeite met de warmte en moest iets meer toegeven.

In de laatste honderden meters moesten de haas en ook Erik en Kevin nog behoorlijk doorlopen om in de buurt van de 35 te finishen. Erik zat daar met 34.53 ruim onder de 35, terwijl Kevin er net 2 seconden boven bleef steken, maar wel hadden ze beiden een PR gelopen. Arnoud finishte in een respectabele 35.51. "Het was lang geleden dat ik zo diep was gegaan", zei hij achteraf.

Een prima prestatie van de mannen. Deze wedstrijd was geweldig voor wat betreft organisatie, parcours en sfeer. Volgend jaar moeten we zeker met een veel grotere groep Zeeuwse atleten meedoen!

  • Erik Jansen                  34.53 PR
  • Kevin Bogaert             35.02 PR
  • Arnoud Rijk                35.51
  • Patrick van Iersel        38.23 PR

 

 bigten2_2023.jpg

FOTO: De AV’56-afvaardiging naar de Big Ten, v.l.n.r. Erik Jansen, Arnoud Rijk, trainer Jos den Hollander, Kevin Bogaert, Patrick van Iersel.

 

 bigten1_2023.jpg

FOTO: Patrick op weg naar een nieuw pr op de 10 km.