2016 was een bijzonder jaar. Een jaar met unieke prestaties van leden en van gastleden. Een jaar met Nederlands kampioenen (!) en finalisten in de strijd om de nationale titels. Met een oneindig aantal clubrecords, met baanrecords en met Zeeuwse records. Met deelname aan internationale evenementen.

Maar bovenal ook een jubileumjaar, dat wat stilletje voorbij leek te gaan tot er een bescheiden clubje mensen opstond die het in zeer korte tijd voor elkaar bokste, er een onvergetelijke dag van te maken, daar op die zonovergoten 26e septemberdag op 'onze' baan.

Hoewel eerder genoemd in de 'Heet van de Naald' van september verdienen zij, mét alle ontelbare vrijwilligers die op enig moment spontaan de handen uit de mouwen hebben gestoken voorafgaand of tijdens de dag, nogmaals een enorme pluim.

En natuurlijk zijn het niet alleen die vrijwilligers die in het zonnetje horen te staan. Elke vrijwilliger is even waardevol voor de vereniging. Van spontaan de verspringbak aanharken tijdens een pupillenwedstrijd tot starter tijdens de Den Inkelcross. Van enthousiaste ouders die de handen uit de mouwen steken tijdens de trainingen van hun kinderen tot de trouwe parcoursvoorfietsers (mooi scrabblewoord!) bij de Wallenloop. Van de dames die de kantine runnen tot de trainer die wekelijks kou, weer en wind trotseert. Van de materiaalman tot de websitebeheerder. Van Grote Club Actie-coördinator tot speaker, van regelaar van de medailles tot.....ja, tot wat eigenlijk?


Binding van de vereniging

Vrijwilligers zijn de binding van de vereniging. Vrijwilligers zijn hét cruciale onderdeel van de (unieke) Nederlandse sportverenigingsstructuur. En we hebben o zo veel vrijwilligers. Maar we hebben tevens o zo veel behoefte aan meer. Om al die mooie loop- en baanevenementen te kunnen blijven organiseren, hebben we dringend behoefte aan juryleden. Daarom geven we een tweedaagse jurycursus samen met Dynamica op 18 februari en 18 maart. De officiële berichtgeving, inclusief de kans om aan te melden, volgt medio deze week. De kosten worden betaald door AV'56.

Overigens kunnen ook niet-juryleden een enorme bijdrage leveren aan de wedstrijden. Denk aan het secretariaat of het meedenken en organiseren van de wedstrijden binnen de Wedstrijd Technische Commissie (WTC).  Eigenlijk zijn alle handen welkom. Administratief, praktisch, meedenkend. Vele handen maken licht werk. Wees niet bang dat je 20 weekenden per jaar ingezet wordt. Als elk lid bij één activiteit zijn vrijwillige bijdrage zou leveren, hebben we zelfs een probleem van formaat! Mensen afwijzen omdat ze niet nodig zijn....wat een heerlijk luxeprobleem zou dat zijn! 

Heel veel verenigingen kampen met een terugloop binnen of een veroudering van het vrijwilligerscorps. AV'56 is daarin geen uitzondering, maar is tot nu toe gelukkig in staat overeind te blijven. En dat willen we zo houden in 2017 en daarna.


Baanrenovatie komt eraan

Wat hebben we daarvoor nodig? In ieder geval faciliteiten, zoals een baan! De renovatie staat voor 2018/2019 op de planning. De voorbereidingen hiervan starten komend jaar. Maar dus ook: mankracht. Het 'verplichten' van vrijwilligerswerk is geen doel geweest en zal het ook nooit zijn. Toch gaan we er in 2017 over nadenken, hoe we op de lange termijn die vrijwilligersstructuur kunnen handhaven. Contributievoordeel bij een x-aantal vrijwilligersactiviteiten per jaar? Het is een structuur die bij verenigingen in de Randstand al langere tijd (succesvol) wordt toegepast. Het is geen raar idee maar de voorkeur heeft het niet.

We blijven vertrouwen houden in een 2017 (en daarna) waarbinnen AV'56 trainingen én wedstrijden kan blijven organiseren. Mét hulp van al die vrijwilligers. Aanmelden of vrijblijvend informeren wordt toegejuicht. Via secretaris@av56.nl. En voor al die huidige, oude, en nieuwe vrijwilligers in 2017: alvast een diepe, diepe buiging.
Het bestuur

 

bestuur_av_2017.jpg

FOTO: Het AV’56-bestuur

Share this post