Veel ingeschreven deelnemers vonden het zondagmiddag toch wat warm in de binnenstad van Goes. Dat was voor hen een reden, om ‘terug te schakelen’ op de gekozen afstand. Bij nader inzien kozen heel wat lopers toch maar liever voor de 5 km dan voor de 10 km.

Desondanks was het loopevenement ‘De 10 km van Nederland’ in Goes mooi en sfeervol. Tegelijkertijd ging de loop in 12 andere binnensteden ook van start. Exact op het middaguur. Opmerkelijk in Goes was de royale deelname van Vlaamse lopers.

In Goes was een parcours van 5 km uitgezet rondom de binnenstad. Dat wil zeggen dat de route vanaf de start (op het Bleekveld, bij De Mythe) naar de ’s-Heer Hendrikskinderendijk voerde, naar de Westsingel, Zaagmolenstraat, Kleine Kade, rondje Grote Markt, dan Grote Kade. Vervolgens een wallenroute zoals we die kennen van de Wallenloop en/of de WEA Stadsloop, naar de Stenen Brug, dan naar het NS-station (Fr. den Hollanderlaan en weer terug) en door de Wijngaardstraat terug naar het Bleekveld.

In totaal was dit ‘rondje’ langs historisch Goes 5 km lang. De 10 km-lopers liepen het tweemaal. Bij de winkel van Lopers Company aan de Gasthuisstraat was een extra drinkpost opgesteld. Dat hadden velen wel nodig….


Bijzondere lopers

Voor deze ’10 km van NL’ schreven ook enkele opmerkelijke lopers in. Om te beginnen Dehab Simon, een voormalig asielzoekster uit Eritrea, die met hardlopen een oorlogstrauma probeert te bevechten. Ze woont in Kapelle, ze traint sinds kort bij AV’56 en ze deed deze zondag voor het eerst mee aan een officiële wedstrijd. Vooraf werd ze door speaker Matthieu Warrens geïnterviewd. Ze liep de 5 km overigens gedisciplineerd uit.

Dat gold ook voor René Verhulst, burgemeester van Goes én lid van AV’56. Hij is deze week door de minister van Binnenlandse Zaken formeel benoemd tot burgemeester van Ede. Wellicht was deze ’10 km’ de laatste wedstrijd die hij in de eigen gemeente loopt.

Vrijwel zeker was dat het geval voor AV’56-lid Remie Openeer (lid van een dinsdagloopgroep), die nog deze maand met zijn gezin emigreert naar Australië.


Minpuntjes

Toch waren er ook wat minpuntjes te noteren. Die golden vooral de landelijke initiatiefnemer Sportevents. De AV’56-organisatoren voelden zich achteraf wat tekortgedaan. Er was een groot tv-scherm beloofd in alle steden, voor het lossen van het startschot. Dat zou dan te zien zijn op al die schermen in alle steden. Maar de schermen kwamen er niet. Verder was ook de uitslagenverwerking (centraal voor heel Nederland) gebrekkig geregeld.

“Het is jammer, dat Sportevents niet al zijn toezeggingen kon waarmaken. De oorzaak lag vooral in de onvoldoende inschrijvingen. Gelukkig sprong Goes er met zo’n 250 deelnemers gunstig uit”, aldus de voorman-organisator aan AV’56-kant Acronius Kramer.

De gezamenlijke opbrengst van alle lopen in ons land was gisteravond nog niet bekend. Het geld is bestemd voor Right to Play, voor de sportieve ontwikkeling van kinderen in arme landen.


Uitslagen

Bij de heren op de 10 km kwam een semiprofessionele Vlaming als eerste door de finishboog op het Bleekveld: Bruno Clerbout. Hij had onderweg (zei hij achteraf) vooral genoten van het mooie, gevarieerde en monumentale parcours. Nummers 2 en 3 waren Ronnie Delfgaauw en Crum van der Linden.

Bij de dames 10 km kwam Paola van Gilst als eerste over de meet. Ze werd gevolgd door 2. Elise Stroo en 3. Jolien Kort (jawel, zus van Marlies).

De 5 km was bij de heren een prooi voor Justin Boone, gevolgd door 2. Jan van Vaardegem en 3. Jordan van Langevelde. Bij de dames was de uitslag op deze afstand: 1. Mariska Bunders, 2. Chantal Hofstra, 3. Evita Vermeulen.

Bekijk hier alle foto's.

Uitslag 10 km

Uitslag 5 km

 

Item Omroep Zeeland: Zeeuwse versie Tien van Nederland gewonnen door Belg

 

FOTO: Het was erg warm. Vochthuishouding op peil houden!

 

FOTO: Ook zonnebrandsmering was nodig!

 

FOTO: Een kopgroep op de parallelweg van de Middelburgsestraat.

 

FOTO: Dehab Simon wordt geïnterviewd door speaker Matthieu Warrens.

 

Share this post