In ietwat mistige omstandigheden is zaterdag 2 december in het Den Inkelbos bij Kruiningen voor de 25e keer de Den Inkelcross gelopen. Om veiligheidsredenen moesten de deelnemers het dit jaar doen zonder ‘de plank’.

Dit obstakel is een populair, maar ook berucht onderdeel van het 9 km-parcours. De planken (soms één plank) liggen over een ondiepe uitham van de grote plas in recreatiegebied Den Inkel. Het meterslange obstakel moet met omzichtigheid worden aangesneden, want wie op de plank zijn evenwicht verliest, valt in het water.

Echter, na een paar dagen regen en bij een temperatuur (zaterdag) van -1° was de aanloop naar de plank te glibberig geworden om veilig ‘genomen’ te kunnen worden. Het risico bestond immers, dat mensen die uitgleden, met hun achterhoofd op de betonnen bunker zouden klappen. Dat was parcoursmeester Wim Wouters iets te gortig. Hij besloot daarom de wedstrijdleiding te adviseren, ‘de plank’ te schrappen. Uitsluitend de bestaande omleidingsroute werd nu gebruikt. Dat is de route voor mensen die ‘bang voor de plank’ zijn.


Spanning aan kop

Vooral de 9 km-koers leverde een prachtige strijd op. De kopgroep bestond uit een aantal bekende hotshots, zoals Erwin Harmes, Tim van den Broeke, Martijn de Kok, Maikel Peeman, Job de Feiter, Yunis Stitan, Patrick de Vos (bij de heren) en Monique Verschuure, Frederique Versluijs, Leonie Ton, Monica Sanders, Ingrid van Baal en Paola van Gilst (bij de dames).

Bij de heren lange cross (9 km) won uiteindelijk Maikel Peeman uit Middelharnis, vóór Erwin Harmes. Martijn de Kok werd overall zevende. Opmerkelijk was in de leeftijdscategorie H65+ de prestatie van Wim de Jonge en Gerrit Spaans (1e resp. 2e ).

Bij de dames werd Monique Verschuure (overall) eerste, Leonie Ton derde, Paola van Gilst zesde en Roos Nieuwdorp achtste.


Prijsuitreiking

De prijsuitreiking voor de jeugd werd direct na afloop van de wedstrijden gedaan in de buurt van de finish. Voor de volwassenen vond deze, zoals gebruikelijk, plaats in de kantine van camping Den Inkel. De medailles en de bloemen werden overhandigd door AV’56-bestuursleden Cees-Jan Berman (voorzitter) en Vera Wisse (secretaris).

Gewoonlijk puilt de kantine van Den Inkel uit met prijswinnaars, en hun supporters en familie, maar ditmaal was dat anders. Velen moesten nog sinterklaasinkopen doen, surprises maken of naar een sinterklaasfeest op het bedrijf toe. Ook veel prijswinnaars vertrokken snel na de wedstrijden. Velen meldden zich keurig af. Toch bleef de vereniging met veel bloemen zitten….

De deelname was overigens buitengewoon hoog. Op alle afstanden en in alle (leeftijds)categorieën finishten maar liefst méér dan 300 deelnemers.


Zeeuwse crosscompetitie

De Den Inkelcross was de derde cross in de serie van zeven die meetellen voor de Zeeuwse Verzekeringen crosscompetitie 2017/2018. De AV-crossers doen het daarin bijzonder goed. Na drie wedstrijden gaat Martijn de Kok in het tussenklassement aan kop bij de Mannen senioren. In de categorie Mannen 55 is er een eerste plaats voor Jan-Willem Meeuwse. Bij de Mannen 65 is Wim de Jonge derde.

Bij de dames gaat Monique Verschuure overall aan kop. Ze won alle drie wedstrijden tot nu toe. Dat geldt ook voor Veerle Smits bij de Meisjes B. Bij de Jongens pupillen C leidt Daan van Luijk het tussenklassement in zijn leeftijdscategorie.

De uitslagen (jeugd, korte cross, lange cross) zijn HIER te lezen. Dat geldt ook voor de tussenstand in de crosscompetitie 2017/2018. De foto’s zijn HIER te bekijken.

 

FOTO: Zó koud was het…

 

FOTO: Erwin Harmes is dolblij met zijn winst. Én met de AV’56-bloemen uiteraard.

 

Share this post