Om pupillen en ouders te laten kennismaken met het nieuwe pupillen-wedstrijdmodel Athletic Champs van de AtletiekUnie, hebben AV’56-pupillentrainers Robin de Vos en Ruben van Luijk op woensdag 6 juni de training eens anders aangepakt: ze werkten de training van die dag af volgens het Athletic Champs-model.

Bedoeling was om de kinderen vertrouwd te maken met deze nieuwe landelijke opzet van de (competitie)wedstrijden. De ouders van de pupillen-A werden er nauw bij betrokken, zoals dat inherent is aan de Athletic Champs-wedstrijden.

Op de training werd een AC-wedstrijd nagebootst, en wel op vijf onderdelen: team-estafette, stap-stap-sprong, vortexwerpen, 60 m sprint en zesminutenloop. Op de training was er hulp van een flink aantal belangstellende ouders (12 stuks) en van enkele junioren. Er was ook een echte chronoloog opgesteld.


Kritische ouders

Bij AV’56 zijn er nogal wat ouders, die kritisch staan tegenover het nieuwe fenomeen AC. Daarom schrijven ze hun kinderen niet graag in voor AC-wedstrijden, maar wél voor reguliere wedstrijden. Op een totaal van ruim 60 pupillen bij onze vereniging scheelt dat direct flink wat AC-deelname. De trainers willen de AV’56-deelname aan AC-wedstrijden vergroten (overigens ook aan andere wedstrijden, zoals crossen).

De voornaamste drijfveer van de pupillentrainers op deze 6e juni was, om kinderen en ouders het laagdrempelige karakter van de AC te laten ervaren. “Athletic Champs is toegankelijker dan de klassieke wedstrijden”, aldus trainer Robin de Vos. “Voordelen zijn onmiskenbaar dat AC laagdrempelig is en dat de doorlooptijd van de onderdelen kort is. Bovendien worden de ouders actief bij de wedstrijden betrokken. Schluss met het eindeloos wachten langs de baan”. 


Prestatiegerichtheid?

“Een nadeel is, dat de prestatiegerichtheid bescheiden is. De kinderen strijden in kleine groepen (van 12) tegen elkaar. Ze weten alleen van hun groepsgenootjes, wat die presteren. De verhouding tot de andere groepen van andere verenigingen krijgen ze pas na de wedstrijd te horen. Voor de meer prestatiegerichte top van de pupillen die zich telkens willen verbeteren, is deze vorm minder geschikt”.

“Toch hebben wij het vermoeden, dat de AtletiekUnie het AC-model in de komende jaren als maatgevend gaat doorvoeren. Daarom is het goed dat onze pupillen er toch mee vertrouwd raken. Het is onze taak als AV’56-trainers om ze daarbij een handje te helpen”.


Ir. Knaapcompetitie

Tot op dit moment worden de pupillenwedstrijden bij AV’56 nog altijd afgewerkt volgens het klassieke model. Dat gold bijvoorbeeld voor de AV’56-wedstrijd in de Ir. Knaapcompetitie (van 2 juni jl.). De AtletiekUnie laat de verenigingen daar voorlopig nog vrij in.

De Zeeuwse verenigingen zijn nogal verdeeld: sommige verenigingen werken hun Ir. Knaap-competitiewedstrijd ‘klassiek’ af, sommige al volgens het AC-model.

(Foto’s in onze fotogalerij: HIER)

 

FOTO: Een beeld van het vortexwerpen. (Foto: AV’56)

 

Share this post