Tijdens de marathon van Etten-Leur kreeg de winnares bij de dames, ons lid Paola van Gilst, afgelopen zondag een gele kaart voorgehouden. Ze was hooglijk verbaasd, maar het beïnvloedde haar prestatie niet. Ze liep een prachtig pr en ze bleef de nummer twee maar liefst 18 minuten voor.

In de PZC van dinsdagmorgen (31 okt) vertelt ze, dat ze nogal verbouwereerd was door de gele kaart. “Zoiets had ik nog nooit gezien, ook niet op tv. Ik wist überhaupt niet, dat er in de marathonwereld gele kaarten bestonden”, vertelt ze.

De aanleiding tot haar gele kaart onderweg was het aannemen van een bekertje of een spons met vocht. “Ik weet al niet eens meer wat het was”, aldus de atlete. De kaartentrekker reed op de fiets in haar buurt en volgde haar de gehele wedstrijd, vermoedelijk omdat ze als eerste dame liep.

Achteraf blijkt de man die haar de gele kaart gaf, geen jurylid te zijn (zoals zij veronderstelde), maar een scheidsrechter. Scheidsrechters zijn te herkennen aan hun groene armband, met de vermelding ‘AtletiekUnie’ erop. Zo’n band droeg deze man.


Er zijn zelfs groene kaarten

Binnen AV’56 hebben we iemand die daar alles van afweet, te weten Paul Pieters. Hij is al sinds jaar en dag nationaal wedstrijdleider-scheidsrechter bij de AtletiekUnie (AU). Hij legt uit, dat het systeem met de kaarten (bekend van bijv. het voetbal) ook in de atletiek bestaat. De wedstrijdatletiek kent groene, gele en rode kaarten, plus nog een aantal kaarten met gecombineerde kleuren. Ze kunnen worden getrokken bij álle onderdelen bij wedstrijden indoor, op de baan, op de weg. Alleen wedstrijdleiders en scheidsrechters mogen kaarten uitdelen.

De gele kaart heeft in de atletiek de functie van een waarschuwing. Een tweede gele kaart betekent rood. Er bestaat ook een groene kaart. Die wordt getrokken, als er in een wedstrijd iets fout gaat, waarbij geen schuldige kan worden aangewezen.


Kennis wedstrijdreglement !

Volgens Paul staan de bevoegdheden van de atletiekscheidsrechters (waaronder het trekken van kaarten) vermeld in het Wedstrijdreglement 2016/2017 van de AU, en wel in artikel 125 lid 5. En in het aanvullende wedstrijdreglement van de marathon van Etten-Leur, te vinden op hun site, zijn enkele artikelen opgenomen, waarvoor een scheidsrechter bij overtreding een gele of rode kaart kan geven.

Veel atleten kennen echter het wedstrijdreglement van de marathon (uiteraard) niet van buiten. Toch staat er in artikel 14 expliciet: “Het is de deelnemers aan de marathon Brabant verboden om op een andere plaats dan een door de organisatie ingerichte verzorgingspost van iemand verzorging aan te nemen (eten, drinken,  spons, etc)”. En iedere inschrijver wordt geacht het reglement te kennen….

 

gelerode_kaarten_2017.jpg

FOTO: De PZC besteedt in de uitgave van dinsdag 31 oktober veel aandacht aan Paola’s zege in Etten-Leur. Vooral de gele kaart komt ter sprake.

 

Share this post