Ons oud-lid Giel Joziasse uit Goes heeft voor de tweede maal de Spartathlon uitgelopen. Deze Griekse ultraloop is geen huis-tuin-en-keukenloop: ze is maar liefst 246 km lang!

Giel heeft de monstertocht vaker gelopen. In 2012 en nu in 2017 voltooide hij de enorme afstand. Tweemaal eerder lukte dat niet. Hij had er (afgelopen zaterdag 30 september) 32 uur, 5 minuten en 46 seconden voor nodig.

Hij startte vrijdagmorgen om zes uur in Athene en kwam zaterdagmiddag omstreeks 14 uur aan in Sparta. Op dat moment waren de AV’56-leden bezig met de clubkampioenschappen… Giel verbeterde zijn tijd uit 2012 met maar liefst twee uren. Hij kreeg onderweg ondersteuning van zijn vrouw Anita (AV’56-lid) en zijn dochter Anouk.


Historie van de Spartathlon

Het ontstaan van deze Griekse ultraloop wortelt in de Griekse geschiedenis, evenals de marathon trouwens. Volgens oude geschriften van geschiedschrijver Herodotus werd soldaat-koerier Pheidippides in het jaar 490 v.Chr. op pad gestuurd door zijn superieuren om in de stad Sparta versterkingen te gaan vragen voor de Griekse oorlog tegen de Perzen.

Herodotus meldt geen eindtijd van de ultraloper, maar hij schrijft wel, dat Pheidippides vanuit Athene vertrok en ‘de volgende dag’ aankwam in Sparta.

In 1983 wilde een groep Engelse atleten wel eens weten, of dat mogelijk was. Ze namen als veronderstelde eindtijd 36 uren aan, en poogden de prestatie van Pheidippides te kopiëren. Dat lukte. Dat was het begin van de Spartathlon als ultraloop-evenement (1984). En ook Giel werd jaren later door de uitdaging gegrepen.


Marathon

Overigens is de lopende koerier Pheidippides pas legendarisch geworden door de slag bij Marathon, waar de Grieken de Perzen uiteindelijk versloegen. De man holde toen 42 km hard naar Athene om het goede nieuws ‘thuis’ te gaan vertellen. Dat was de grondslag van de huidige marathons.

 

giel_spa_2017.jpg

Afbeelding: de PZC (maandag 2 oktober) meldt de titanenprestatie van Giel.

 

Share this post