Goes staat in de startblokken voor het hardloopevenement ‘De 10 km van Nederland’. Dat wordt op zondag 18 juni a.s. in veertien steden (waaronder Goes) simultaan gehouden.

Het startschot wordt in heel het land exact om 12.00 uur gegeven. Dat gebeurt vanaf een enorm videoscherm, dat in alle startplaatsen hetzelfde beeld toont, namelijk het lossen van het startschot.

De opbrengsten van de charitatieve wedstrijd zijn bestemd voor de organisatie Right to Play. Die beweging (in 2003 opgericht door ex-schaatser Johann Olav Koss) bevordert de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen in arme landen. Het landelijke streefbedrag op 18 juni voor dit goede doel is 25.000 euro netto.

De landelijke organisatie van deze allereerste ‘De 10 km van Nederland’ is in handen van het evenementenbureau Sportevents. De lokale organisatie ligt bij de plaatselijke atletiekverenigingen. In Goes is dat AV’56. Voor die vereniging is de wedstrijd een enorme opgave. Er is inzet nodig van minstens 50 vrijwilligers, van wie 40 als parcourswacht annex verkeersregelaar.

Het parcours in en rond de Goese binnenstad is exact 5 km lang. De 10 km-lopers leggen het tweemaal af. Start en finish zijn op het Bleekveld bij De Mythe. De deelnamebereidheid onder de atleten is zeer hoopgevend. Op 4 juni (de laatste inschrijfdag) hadden zich enkele honderden lopers aangemeld. Bij de kinderloop viel de belangstelling tegen. Die is daarom geschrapt.

Sportevents heeft binnen ‘De 10 km van NL’ nog een aparte stedenslag ingebouwd. Zo zijn er prijzen voor de ‘snelste’ steden, voor de meeste deelnemers, voor de grootste opbrengst en voor de meeste dames.

Bij AV’56 geeft Acronius Kramer leiding aan de lokale organisatie.

 

 

Share this post