Op zondag 24 maart heeft ons lid Leonie Ton weer de ‘120 km van Texel’ gelopen. Ze liep de ultra-afstand in 12.13.58 uur. Ze werd daarmee 2e bij de vrouwen, en 9e overall.

De 120 km van Texel wordt elke twee jaar gelopen op het Waddeneiland. Van oudsher heet de race ’60 km van Texel’, maar tegenwoordig is er ook een dubbel rondje rond het eiland, te lopen binnen 13½ uur. De deelname aan de 120 km is nooit groot. Dit jaar waren er dertig inschrijvingen (m/v). De 60 km is populairder: het maximum van 700 deelnemers wordt vrijwel altijd gehaald.

De 120 km bestaat uit twee delen van 60 km: het eerste deel tegen de klok in rondom het eiland, het tweede deel met de klok mee terug. Het loopweekend op Texel bestaat sinds 1991 en is ooit op touw gezet door de legendarische ultraloper Jan Knippenberg, die als onderwijzer op Texel woonde.

De 120 km-lopers startten al om half vijf in de morgen. Leonie finishte om circa kwart voor vijf in de middag. De loopomstandigheden waren niet geweldig. Regen en wind bemoeilijkten de sportieve prestaties. Leonie’s tijd was dan ook ruim twee uren langzamer dan twee jaar geleden tijdens het vorige ‘Texel-weekend’. Ook toen werd ze overigens 2e bij de dames.

 

leonie_120km_2024.jpg

FOTO: Leonie twee jaar geleden tijdens een deel van de ‘ 120 km van Texel’ over het strand. (Foto: Facebook Leonie Ton).