Op donderdag was het in de regio nog 8°C. Op zaterdag was het kwik opgejaagd naar 24°C. Zo’n snelle temperatuurswisseling is voor veel langeafstandslopers moeilijk verstouwen. Dat was goed merkbaar bij de Meidoornloop van zaterdag 11 mei.

De lopers op de afstanden 7,5km en 15km hadden het op diverse manieren moeilijk met de klimaatomstandigheden.

Op de 7,5km uitte zich dat in de geringe snelheden van de lopers. Velen vochten zodanig tegen de hitte van de brandende zon, dat ze flinke afstanden gingen wandelen. Op de 15 km hadden veel deelnemers algauw in de gaten, dat ‘hun’ afstand teveel gevraagd was: ze stapten halverwege uit.

Dat uitstappen kon eenvoudig, omdat de Meidoornloop voor de twee afstanden één parcours kende. Voor de lange afstand moest dat parcours tweemaal gelopen worden. Veel 15km-lopers hielden het echter na één ronde voor gezien en stopten.

 
Mooi evenement

Dit verloop van de wedstrijd bewees overigens wel, dat de 220 atleten een mooi evenement kenden, met start en finish (zoals gebruikelijk) op het loverrijke dorpsplein van Nisse. Wie zichzelf niet forceerde, kon onderweg met volle teugen genieten van de bloeiende meidoornstruiken.

Voordat de ‘grote’ lopen begonnen, waren er ook enkele programma-onderdelen voor de jongeren. Voor de jongsten (t/m 5 jaar) was er een Snoepzakrace, die altijd hilarisch verloopt. Daarna liep de jeugd van 6-11 jaar de korte poldermijl over 1050 m en de jeugd van 12-16 jaar de hele poldermijl over 1500 m. Dit jaar was aan het programma voor het eerst ook een wandeltocht toegevoegd. Dit laatste onderdeel trok zo’n 30 deelnemers. De organisatie was daar tevreden mee.


Uitslagen

De speaker van dienst was ditmaal Jan Jansma. Hij mocht op de 7,5 km bij de heren Patrick de Vos (AV’56) als eerste op het dorpsplein terugverwelkomen. Twee en drie werden Bereket Petersen (ook AV’56) en Jan-Willem Roelse. Bij de dames meldde zich Durby Meijboom als eerste aan de finish, met Marianne Koster en Elise Mol (AV’56) in haar kielzog.

Bij de heren op de 15 km draaide Bart Heshof als eerste het dorpsplein op. Hij werd vorig jaar nog tweede op deze afstand. Erwin Harmes en Jesse Beijer volgden hem. Bij de dames stond er geen maat op Irma Heeren. Ze won met overmacht. Henny Strating (AV’56) en Carla Versprille eindigden als tweede en derde.

De prijsuitreiking werd gedaan door medeorganisator Jan de Wilde. Hij had voor alle podiumklanten een mooi geschenkpakket. De organisatie van de 26e Meidoornloop was in handen van het Comité De Zaklopers, in samenwerking met AV’56.

(Uitslagen lees je HIER, fotoseries staan HIER en HIER).

 

 

FOTO: Het podium bij de dames op de korte afstand (7,5 km): vlnr Marianne Koster, Durby Meijboom en Elise Mol.

 

 

 

FOTO’s: Sommige lopers werden aan de finish op originele wijze onthaald. (Foto’s: Huib Boogert).