Ons lid Leonie Ton gaat opnieuw proberen, de Spartathlon uit te lopen. De 246 km lange monstertocht in Griekenland (van Athene naar Sparta) wordt gehouden in het weekend van 30 september en 1 oktober. Leonie doet voor de derde maal mee. Ook in 2019 en 2021 liep ze deze giga-race.

Afgelopen weekend (16-17 september) sloot ze haar trainingsperiode af met de lange duurloop voor de Kustmarathon (zaterdag) en de Bikse Natuurmarathon (zondag). Ze won ‘de Bikse’ overigens in 3.13 uur. (Martijn de Kok won op dit evenement de 31 km).

“Ik hoop zaterdag 30 september te starten in Athene en zondag 1 oktober te finishen in Sparta, binnen de tijdslimiet van 36 uur. Dit jaar start de Spartathlon op zaterdag in plaats van op vrijdag”, aldus Leonie. “Ik heb er enorm veel zin in!”.


Equipe van verzorgers

Ook dit jaar vergezelt een kleine equipe aan ondersteuners en verzorgers haar. “Mijn nichtje Marieke en vrienden Carina en Dicky gaan mee. Helaas kan loopmaatje Koen (de Vries – red.) dit jaar niet mee, maar hij zal mijn ‘crew’ op afstand bijstaan met advies!”.

“Wat het voor mij dit jaar extra bijzonder maakt is dat mijn dochter Leah ook meegaat. Ik ben de enige Nederlandse ‘moeder’ die ooit de Spartathlon heeft volbracht. Dat hoop ik dit jaar, in bijzijn van mijn dochter, wéér te kunnen doen. Maar....prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst..... Het is en blijft een monstertocht waar de helft van deelnemers de finish niet haalt....”, aldus Leonie.


Historische oorsprong

De Spartathlon is als loopafstand de replica van een prestatie uit de Griekse oudheid. Volgens oude geschriften liep een soldaat-boodschapper de afstand binnen ongeveer 36 uur. In 1984 werd als ‘kopie’ daarvan de Spartathlon op touw gezet. Een enorme hobbel in het parcours is, op 160 km, de 1100 m hoge Sangaspas.

Leonie legde de 246 km twee jaar geleden af in 30 uur 49 min. Dat was vier uren sneller dan haar vorige Spartathlon. Ze bleef daarmee in 2021 alle Nederlandse deelnemers ruim vóór, ook de mannen.

Als Leonie de race uitloopt, passeert ze qua prestaties een vroeger lid van AV’56, Giel Joziasse. Leonie volbrengt de Spartathlon dan voor de derde maal. Giel volbracht de titanentocht tweemaal (en ook tweemaal niet). 

 

 

FOTO: Leonie benutte de WEA Stadsloop eerder deze maand als training voor de Spartathlon. (Foto: Huib Boogert).