In hun respectieve leeftijdscategorie zijn de AV’56-leden Monique Verschuure en Patrick de Vos zondag 4 februari Zeeuws kampioen geworden op de halve marathon 2024.

In het overall klassement om het Zeeuws kampioenschap werden ze allebei tweede. Ze werden hier elk voorafgegaan door een Belgische concurrent(e). Niet-Zeeuwen (mits in het bezit van een geldige licentie) konden immers ook de Zeeuwse titel bemachtigen, omdat het een Open Zeeuws kampioenschap was. En de zuiderburen pakten die kans. Monique en Patrick werden dus in het overall klassement elk tweede, maar elk eerste in hun resp. categorie.

De Midwinter Halve Marathon van Cadzand was door de overkoepelende Vereniging Zeeland Atletiek (VZA) aangewezen als Zeeuws kampioenschap Halve Marathon 2024.


Opluchting

Voor Monique was haar prestatie (1.27.14 u) een hele opluchting. Ze werd rond de jaarwisseling ziek en moest de Halve van Egmond laten schieten. Inmiddels is haar loopvermogen weer op de goede weg, ook al mist ze nog de vorm van vóór haar ziekteperiode.

Patrick gebruikte ‘Cadzand’ (1.15.31 u) om een basis te leggen voor de rest van het voorjaar.

Bij de Mannen 45 liep Jostein Decorte zich naar een verdienstelijke 10e plaats. Bij de Mannen 50 werd Johan Karelse 2e en Gijsbert Elstgeest 9e. Bij de Mannen 55 werd René Goetheer 34e en Camiel Rentmeester 72e. Wilko de Vos liep naar een 3e plaats bij de Mannen 60. Marco Toussaint werd hier 9e.


Gevolgen voor ZK

Wat de implicaties zijn voor de ‘Zeeuwse’ klassering van deze AV’56-atleten is niet bij iedere deelnemer duidelijk. Ze worden niet allemaal in de eindlijst vermeld. Over Patrick de Vos kunnen er geen misverstanden bestaan. Hij werd 2e overall en Zeeuws kampioen in zijn categorie (Mannen senioren). Johan Karelse werd ook 1e, dus Zeeuws kampioen, in zijn categorie M50. Jostein Decorte werd 6e bij de M45 en Berry Simonse 8e bij de M50. Meer AV’56’ers worden niet vermeld.


Dames

Bij de dames liepen verscheidene AV’56-atletes naar mooie klasseringen op de Halve Marathon. Behalve Monique (2e bij de Vrouwen overall, 1e bij de Vrouwen 40) werd Leonie Ton 1e bij de V45. Saskia Goole werd 2e bij de V50. Esma Guigui werd 6e bij de Vrouwen senioren.

Monique en Leonie werden ook Zeeuws kampioen in hun categorie. In de lijst van het ZK werd Esma Guigui 3e bij de Vrouwen senioren. We komen Jacquelien Smit tegen op de 18e plaats. Ook hier ontbreken enkele AV’56-namen. 


Uitslagen

De volledige uitslag (per categorie) van de Midwinter Halve Marathon van Cadzand is te vinden op de site van Atletiek Zeeland: www.atletiekzeeland.nl. De uitslag van het ZK is wat moeilijker te vinden. Onder enig voorbehoud: bij Racetimer kun je bij Categorie kiezen voor een categorie met licentie. Daar vind je de atleten die meededen voor het ZK. Adres: https://www.athlinks.com/event/384345/results/Event/1071937/Course/2437596/Division/2295641/Results. Kies daar eerst voor wedstrijdtype Halve Marathon; daarna kun je bij Categorie kijken bij Mannen 35+ Licentie enz.

 

 halve_cadzand_monique_2024.jpg

FOTO: Monique (nr 287) in een groepsverband onderweg naar de finish.

 

halve_cadzand_patrick_2024.jpg

FOTO: Patrick solo in actie. (Foto’s: Etienne van de Veire).