door Sjaak Sinke

GOES – De eerste Zeeuwse obstakelrun, zaterdag in Goes, werd een succes. Aan de sponsorwedstrijd voor Stichting Jayden deden 200 deelnemers mee. De wedstrijd ging over 7.5 of vijftien kilometer.

Vanaf half twee schoot wethouder Jo-Annes de Bat de zes startgroepen met een tijdsverschil van vijf minuten op weg voor een pittig parkoers met 26 hindernissen, waaronder een slootje vol met modder en een kanaaloversteek. Na de eerste ronde van 7,5 kilometer had Frank Houweling zichzelf op kop gezet met achtervolgers Thomas de Looff en Martijn van Middelkoop op flinke afstand. Corné Verhulst liep nog even op plaats vier, maar werd al snel voorbijgestoken door Pieter Sturm uit de tweede startgroep. Zonder veel tegenstand ging de zege op de vijftien kilometer naar Houweling, die 1 uur, 23 minuten en 53 seconden nodig had. ,,Ik
ben rustig begonnen anders ga je in de rest van de wedstrijd kapot’’, zei Houweling. Hij ging al eens van start in de trail van Geerardsbergen en volgende week loopt hij mee in de trail van Westenschouwen. Het zwaarste onderdeel vond de winnaar het smalle slootje dat in de lengte genomen moest worden: ,,Vooral de tweede keer was het dieper geworden door de vele deelnemers die er door waren gegaan.”

Thomas de Looff en Pieter Sturm behielden hun tweede en derde plek. Bij de vrouwen ging de zege naar Merel de Kam uit Vlissingen. ,,Ik heb eigenlijk nog nooit aan een wedstrijd meegedaan”, liet ze weten. In de beginfase liep De Kam nog op de derde stek, maar in de laatste ronde kon ze de zege binnenhalen in 1.45.46, bijna een kwartier voor nummer twee Kim Hoogesteger.

Op de 7,5 kilometer ging de strijd tussen de broers Ivo en Remi van den Broeke. Remi lag lange tijd aan de leiding, maar moest zich in de laatste kilometer gewonnen geven, waardoor Ivo aan het langste eind trok in 42.20. Hij werd op twaalf seconden gevolgd door zijn broer Remi. Fred Slings maakte het erepodium vol op bijna vier minuten achterstand. Angelique van Doorn uit Vlissingen is het lopen gewend en won bij de vrouwen afgetekend in 53 minuten en 41 seconden. ,,Het zwaarste obstakel was de modderhelling’’ liet Van Doorn weten.

De obstakelrun was een idee van Marco Bobeldijk, directeur van Fitland XL in Goes, die stichting Jayden benaderde om hiervan een sponsoractie te maken. En met succes. Er kon een bedrag van 5400 euro worden bijgeschreven. Het geld wordt besteed aan onderzoek naar neuroblastoom kinderkanker. Rob Faasse, vader van de overleden Jayden, liet weten dat door de stichting gesponsorde onderzoeken al resultaat hebben opgeleverd.
,,Men heeft de dna-structuur van deze vorm van kanker in kaart gebracht, waardoor men verder kan gaan zoeken naar genezingsmogelijkheden.”

  

De deelnemers aan de Obstakelrun gaan door het water bij het Goese Sas. foto Johan van der Heijden