De Oosterscheldeloop 2019 was in meerdere opzichten gedenkwaardig. Het voornaamste was, dat de parcoursrecords volkomen aan flarden werden gelopen. Verder liepen we voor het eerst zonder oortjes. En er hadden zich bekende politici onder de deelnemers gemengd.

In totaal gingen op zaterdag 6 april op de 10 Engelse mijl (wedstrijd) en de 5 km (trimloop) tegen de 200 deelnemers van start. Dat was niet overmatig veel, maar zoals vaker hadden we weer eens concurrentie van de marathon van Rotterdam, een dag later. Veel ‘kanonnen’ kozen voor deelname in Rotterdam.

De 10 Engelse mijl van de Oosterscheldeloop ging nog nooit zo hard als nu. Maar liefst drie mannen liepen onder het record van AV’56’er Patrick de Vos (55.44 min) uit 2017. Winnaar Tim Pleijte knabbelde zelfs 2 minuten van dat record af (53.52 min). Ook Erwin Harmes (2e) en Jeroen van Damme (3e) bleven onder het oude record van Patrick. De voormalige recordhouder zélf werd 4e in 57.27 min.

Bij de dames ging AV’56’er Yvonne Moerland uit Yerseke met de winst naar huis. Op de 10 Engelse mijl klokte ze 1.05.13 uur en bleef daarmee aanzienlijk onder het record van Carolien van de Kreek (1.07.27 uur) van vorig jaar. Tweede werd hier Lydia Kleinjan (Goes) en derde Sophie Miljoen (Gapinge).

Onder de deelnemers mengden zich (leuk detail) twee vooraanstaande politici uit Goes. De ene was sportwethouder Derk Alssema. Hij liep mee op de 5 km en boekte een prachtige 7e plaats (tussen 71 lopers). De ander was Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland. Hij schreef in op de 10 EM en werd op deze afstand 93e tussen 122 andere lopers.

Met veel spanning werd uiteraard ook uitgekeken naar de naleving van het verbod van de wedstrijdleiding op ‘oortjes’ en koptelefoons. Vanwege de onveilige verkeerssituatie op het parcours van de 10 EM (lopers en ander verkeer gemengd) was die ban ingesteld.

Gesteld moet worden, dat de deelnemers/deelneemsters zich uitstekend gehouden hebben aan het verbod. Kennelijk hebben ze het belang ervan ingezien. Er werd bij de wedstrijdleider niet één overtreding gemeld. Gelukkig!


5 km was bij de heren een AV’56-feestje

De trimloop van 5 km (over de Kattendijksedijk, rond de Mannee en terug door de Noordhoek, over verkeersvrije wegen en paden) was bij de heren een AV’56-feestje. De jeugd pikte hier alle drie ereplaatse in: 1. Abraham Mehari, 2. Jasper Zuidhof, 3. Wouter Schets.

Bij de dames was een tweede plaats weggelegd voor AV’56-lid Annette Bevelander. Eerste werd hier Marianne de Kok, derde Durby Meiboom.


Geen fietsers meer op slotstuk

Over de organisatie waren weinig wanklanken te horen. De enige klacht van wedstrijdleider Johan Stokman was, dat op het finishstuk van de Vierlinden naar het Omnium (door de boomgaard) te veel fietsers reden. Daar hadden sommige lopers van de 10 EM last van. Volgend jaar dus géén fietsen meer op dat gedeelte.

Wedstrijdleider Stokman werd bijgestaan door scheidsrechter Piet Maartense en speaker Jan Witkam.

De uitslagen zijn HIER te vinden. Twee fotoseries zijn HIER en HIER te bekijken.

 

FOTO: Op de 5 km bij de heren een compleet AV’56-podium: v.l.n.r. Jasper Zuidhof, Abraham Mehari en Wouter Schets. Ze worden in de bloemen gezet door onze kersverse verenigingssecretaris Helma Meeuwse.

 

 

FOTO: Yvonne Moerland (AV’56, midden) als winnares van de 10 EM. Haar dochtertje mag de bloemen dragen. (Foto’s: Huib Boogert).

 

Share this post