In het kader van ‘Doe eens een loopje over de grens’, hebben dochter en ik ons eind vorig jaar ingeschreven voor de halve marathon van het Poole Festival of Running. Voor de beschaafde prijs van 25 Brexit-ponden per persoon mag je lopen, en krijg je een T-shirt en een medaille. En daar hou ik zo van.

Poole ligt prachtig, aan de zuidkust van Engeland, nabij Bournemouth. Nog wel een flink eind rijden vanaf Dover, vijf uur ben je toch wel onderweg als je langs de kust gaat. Via London is het wel een stuk sneller, maar daar kan het dan weer heel druk zijn.

Het eeuwenoude Stonehenge ligt er een uurtje vandaan, alsook Salisbury en Winchester met hun monumentale kathedralen. Het mooie Lulworth Cove en Durdle Door zijn ook niet ver.

Waarom Poole, vraag je je af?

Lang geleden, toen we nog geen mobiele telefoons hadden, en geen internet, noch navigatie in de auto of startnummers met een ingebouwde chip voor elektronische tijdregistratie, schreven we brieven. Zo leerde ik Victoria kennen. Ze woonde toen in Brighton, maar verhuisde in de loop van de jaren via Bournemouth naar Poole.

Jarenlang schreven we elkaar regelmatig tot er, wonderlijke genoeg in het elektronische tijdperk, een eind aan kwam. Het is nu wel weer makkelijker om contact te houden. Je stuurt een appje: ‘Heb je tijd’, klikt vervolgens op facetime, en je kunt gewoon een gesprek houden. Dat doen we dus af en toe. Victoria is dol op Sinterklaas, en komt dat af en toe bij ons vieren. Wij vallen zo af en toe bij Victoria binnen.


Halve marathon in Poole vrij nieuw

Poole dus. De Poole Runners organiseerden dit jaar voor de 38ste keer het festival. De halve marathon is er pas vorig jaar bij gekomen, en werd dit jaar dus pas voor de 2e keer gelopen. Hij vertrekt vanuit Poole Park, voert langs de kade en dan met een bocht rond Upton Country Park. Daarna terug over de kade, langs Baiter Park en de finish is ook de start, Poole Park.

Het is een meest vlak parcours, maar niet alleen verhard. Je loopt veel door bos- en parkland, en dus over half verharde paden. Iedere 5km een verzorgingspost, soms toiletten en/of medische hulp. De ‘marshalls’ zijn top en er zijn er meer dan genoeg. Zeker op de stillere stukken is het af en toe wel fijn er een te zien.

Het is Pooles grootste loopevenement en het duurt twee dagen. Zaterdagmiddag lopen de kleintjes in de beschutting van Poole Park en zijn de ouder/kind-loopjes. De middag eindigt met de 5km.

Zondagochtend om 9 uur starten de halve marathon en de 10km tezamen. Met ruim 800 tienkilometerlopers en iets meer dan 400 halvemarathonners, is dat een vrij grote groep.

Na enkele kilometers gaat de 10km een andere richting op, maar lopen vervolgens via dezelfde route terug. Dat gebeurt ook bij de halve marathon. Wij, recreatieve lopers, zien dus alle lokale kampioenen langskomen. Desondanks zijn er grote stukken waar je in alle rust kunt lopen; echt dringen is het nooit.


Walk/run uitgeprobeerd

Terwijl Nederland zuchtte onder een bloedhete dag, hadden wij die zondag gelukkig een koele, bewolkte ochtend. Prima loopweer. Omdat ik nog steeds niet helemaal van allerlei kleine pijntjes af ben, heb ik hier voor het eerst de ‘walk/run’ toegepast. Tien minuten hardlopen, 1 minuut wandelen. Lekker relaxed.

In het begin kwam iedereen vragen of het wel goed ging, als mijn wandelminuut inging. Het ging prima! Er waren meer mensen die wel een minuut rust wilden, vooral als ik ze in mijn 10 hardloopminuten weer voorbij ging. Ik heb ze aangemoedigd, dat vooral te doen. Het komt mijn gemiddelde snelheid in elk geval ten goede. Ik was dus dik tevreden. Dochter ging ook goed. Ze traint 1x in de week, en zelden verder dan 7km. Bovendien was ze verkouden. Ze liep een mooi PR met 1.57:24 uur. ‘Oh, to be young again ….’.


Nét een jaartje te jong….

Nutteloos detail: ik was nu 14e in mijn groep van de achtentwintig 50- tot 59-jarigen. En de oudste! Ik word volgende maand 60. Als ik dat al was geweest, was ik eerste in de groep 60-69 geweest en had ik een prijs gekregen. Volgende keer beter!

Voor de winnaars bij de senior mannen en vrouwen zijn er geldprijzen. Voor de nummers 1 in de overige groepen gewone prijs. Al met al een leuk evenement met een fijne sfeer!

https://poolefestivalofrunning.com/

https://www.bournemouthecho.co.uk/news/17679134.poole-festival-of-running-2019-at-poole-park/

Tot de volgende keer,

Marlies

 

poole1_2019.jpg

poole4_2019.jpg

poole3_2019.jpg

poole2_2019.jpg

FOTO’S: Onderstaand een paar herinneringsfoto’s van Marlies. We zien haar finish, het stadje Salisbury en het bekende ‘heiligdom’ Stonehenge. (Foto's: Marlies en dochter)

 

Share this post