Zelden was op onze baan zulke mooie atletiek te bewonderen als op vrijdag 5 juli jl. De speren vlogen verder, de ver-sprongen waren beter, de sprints gingen sneller, en de 5000m bij de dames ook. RibbStyle Goes on Track was weer een doorslaand sportief succes.

Vooral Danara Stoppels (Groningen Atletiek) was heel succesvol op speer. Ze gooide maar liefst tweemaal achtereen een baanrecord. Ze kwam uiteindelijk uit op 49.94 meter. Ook Eline Dalemans (België) liet zich van haar beste kant zien: op de 5000 meter knabbelde ze zomaar 47 seconden van haar pr af.


Vijftien baanrecords!

Verder werden maar liefst 15 baanrecords verbeterd (gelopen, gestoten of gesprongen). De atleten die dit deden, krijgen 100 euro als premie. Ook werden 2 clubrecords verbeterd, en wel door Elise Mol (U18; 5000m bij de U20) en Nanette van der Veen (kogel bij de V55. De baanrecords staan verderop in dit verslag.

Enkele atleten waren op 5 juli nog in de race voor een WK-limiet. RibbStyle Goes on Track was erkend als World Athletic. Dat houdt in, dat prestatie, die in Goes werden,neergezet geldig zijn voor toelatingseisen of –limieten voor EK en WK, alsook voor de World Ranking. De betrokken limieten werden echter in Goes niet gehaald.


Welkomstwoord

De avond begon met een welkomstwoord van onze voorzitter Birgen Meynckens. Hij bedankte de juryleden en overige vrijwilligers op voorhand voor hun inzet en wenste de 138 atleten veel succes.

Daarna was de beurt aan de twee speakers, Ivar van de Wege (AV Scheldesport, Terneuzen) en Peter Winters (AV Spado, Bergen op Zoom). De heren hadden het werk keurig verdeeld: Ivar nam als speaker de technische nummers voor zijn rekening, Peter de loopnummers. Zover bekend was het de eerste keer dat we bij een AV’56-baanwedstrijd een ‘duo-presentatie’ hadden.


Populair

RibbStyle Goes on Track is bij de atleten vooral ook populair door de geldprijzen die worden uitgeloofd voor de podiumplaatsen: 100, 60 en 30 euro voor de plaatsen 1, 2 en 3. Er waren ook premies voor ‘beste prestaties’. Daardoor konden de AV’56-organisatoren (Franklin van Anrooij, Marius Dek en Bert van Opstal) een sterk deelnemersveld aantrekken.

Voor de Zeeuwse atleten (onder wie 44 AV’56’ers) was het een uitgelezen kans om de krachten te meten met Nederlandse en Belgische kanjers. De deelnemers kwam uit alle delen van Nederland en België. Ze vertegenwoordigden maar liefst 32 verenigingen.

Ook de internationaliteit viel op: er waren deelnemers uit Ethiopië, Engeland, Roemenië, Curaçao, Zuid-Afrika en Duitsland. Al die buitenlanders zijn hier te lande lid van een atletiekvereniging, behalve één: Yannik Erz. Hij is Duitser en was toevallig in Zeeland op vakantie.


Concurrentie van voetbal

Eén ding was jammer bij de 2024-versie van RibbStyle Goes on Track: de tegenvallende publieke belangstelling. Die werd ongetwijfeld veroorzaakt door de concurrentie van de EK-voetbalwedstrijd Duitsland-Spanje op tv. Maar de wél aanwezige toeschouwers hebben genoten.

Goes on Track 2024 werd gesponsord door RibbStyle, Agri Snellaad, WEA Accountants, Jaro, K2GraphX en Van Gorsel DCP.


Overzicht

De 15 nieuwe baanrecords werden gevestigd door de volgende atleten:

 • Dorethé Schletterer, Dynamica, 800 m bij U16
 • Jolie Baerveldt, Unitas, speer bij U18
 • Elise Mol, AV’56, 5000 m bij U20
 • Wiep van der Mark, Ciko ‘66, speer bij U20
 • Eline Dalemans, België, 5000 m bij Vrouwen
 • Danara Stoppels, Gron. Atletiek, speer bij Vrouwen
 • Barbara Trappeniers, Dynamica, 800 m bij V40
 • Irma Heeren, Gonzalez RT, 5000 m bij V55
 • Nanette vd Veen, AV’56, kogel bij V55
 • Nanette vd Veen, AV’56, speer bij V55
 • Edith Margadant, Delta Sport, speer bij V65
 • Els van Zwieten, Delta Sport, kogel bij V75
 • Roel van Nes, AVS ’90, 5000 m bij M50
 • Jeroen ten Heuvel, Flevo Delta, speer bij M50
 • Jan Roose, AV’56, speer bij M70

(met dank aan onze verenigingsstatisticus Kees van den Pol)

Alle uitslagen zijn te vinden op atletiek.nu: https://www.atletiek.nu/wedstrijd/uitslagen/40140/. De uitslagen van de AV’56-deelnemers staan onder de button Ranglijsten op onze site.

Twee fotoseries staan op deze site in onze fotogalerij, hier en hier.

 

FOTO: Lianne van Krieken (Prins Hendrik, Vught) bij een van haar sprongen.

 

 

FOTO: Op de 5000m loopt hier een cluster AV’56’ers bij elkaar: Marco Toussaint, Berry Simonse, Wim Bos en Jan Willem Meeuwse.