Uit de voorafgaande afleveringen van deze korte historie-serie hebben we kunnen afleiden, dat de atletieksport in Goes pas na de Tweede Wereldoorlog goed op gang kwam.

Gedurende de oorlogsjaren, namelijk in 1943, werd de rooms-katholieke atletiek- en voetbalvereniging Robur opgericht. Op het veld van Robur mocht ook een groepje ‘losse’ Goese atleten op zondagmorgen aan atletiek doen, tenzij er op het veld gevoetbald moest worden.

Direct na de oorlog werd in Goes de handbalvereniging ‘Goes’ opgericht. De ‘losse’ atleten werden daar lid en zo ontstond binnen die handbalclub een atletiektak. Het bestuur vond die extra leden wel plezierig. Probleem was echter, dat het bestuur van de vereniging de atleten nauwelijks serieus nam. Daarom stapten de atleten datzelfde jaar nog uit de handbal- en atletiekvereniging ‘Goes’ en begonnen voor zichzelf onder de naam handbal- en atletiekvereniging ‘Hellas’.

Uit die vereniging is ruim 10 jaar later AV’56 ontstaan. Wat de reden was voor de verzelfstandiging van de Hellas-atletiektak (die dus verder ging onder de naam AV’56) wordt niet duidelijk. Van een conflict binnen Hellas is nergens sprake. Mogelijk werd de atletiektak te groot. In elk geval is AV’56 levensvatbaar gebleken. De vereniging bestaat nog altijd, Hellas niet meer.


Gebrek aan tijd…

Bij de twee eerdergenoemde Hellas-clubbladen (uit 1945) uit de collectie van wijlen Jean Polfliet bevond zich ook een nummer van het befaamde AV’56-clubblad ‘Start’, een nummer uit 1964. Dat is dus van acht jaar na de oprichting van onze vereniging. Erg levensvatbaar leek het mededelingenblad toen nog niet. Het waren vier paginaatjes op A5-formaat.

De redactie meldt, dat wegens gebrek aan tijd het blad alleen mededelingen bevat en geen beschouwende artikelen. Verderop wordt gevraagd om kopij, tegenwoordig zouden we ‘content’ zeggen.

De genoemde Jean Polfliet (toen jeugdlid bij AV 56, later trainer) verkeerde in die periode in zijn gloriejaren. Hij brak in Amsterdam bij juniorenwedstrijden het Zeeuws record (en dus het clubrecord) op de 800 m. Hij bracht het op 1.59.00 min. Die prestatie bracht hem zelfs op de vijfde plaats van de nationale ranglijst.


Geef ons een sintelbaan!

Overigens was dit de tweede maal dat Jean het Zeeuws record op die afstand verbeterde. De redactie plakte in het clubblad daar direct de volgende exclamatie aan vast: “Wij zijn ervan overtuigd, dat wanneer we konden trainen op een sintelbaan, Jean zijn prestaties nog kon verbeteren. Maar helaas, hoe lang nog?”. Die vraag is intussen beantwoord: AV’56 moest nog vijf jaar wachten op een sintelbaan (1969). De huidige kunststofbaan dateert van 1990.

(Dit was de laatste aflevering van een korte serie over de periode voorafgaand aan het ontstaan van AV’56).

 

 avvroeger5_2019.jpg

FOTO: “Geef ons een sintelbaan”, smeekte het bestuur in de jaren zestig bij de gemeente. Atletiek werd toen veelal op gras verricht. Die sintels kwamen er, in 1969. In 1990 werd de huidige kunststofbaan gelegd. Bovenstaande foto werd gemaakt in 1957 tijdens een PZC Sportdag. (Foto: Beeldbankzeeland.nl).

 

Share this post