Een beetje uit nood geboren, maar toch iets speciaals in het hardloopwereldje: de veldloopestafette als onderdeel van de 5e Restaurant Brasserie Stelleplas Kerstcross in Heinkenszand op zaterdag 19 december.

Estafettes in het hardlopen kennen we vooral van de atletiekbaan met de 4 x 100 meter en 4 x 400 meter. Op de weg bestaat de uit Japan overgewaaide ekiden over de marathonafstand. Onlangs behaalde een damesteam uit onze provincie op dat onderdeel een mooi succes in Rotterdam.

De veldloopestafette is in België al jaren een groot succes bij de opening van het veldloopseizoen eind oktober. De teams bestaan uit 3 personen, waarbij de eerste loper de kortste en de laatste loper de langste afstand aflegt. Op het fraaie parcours rond de Stelleplas moeten de eerste 2 lopers van een team ieder 1 ronde van ongeveer 1500 meter afleggen, waarna loper 3 mag proberen om gedurende 2 ronden de positie te handhaven of te verbeteren.

 

Overvolle agenda

Waarom een veldloopestafette bij de 5e editie van deze JARO-cross? Het plannen van een hardloopwedstrijd blijft een probleem met een overvolle kalender en een 2e kerstdag op zaterdag. De Stelleplas Kerstcross valt daarom dit jaar ongelukkig samen met een andere populaire loop in de provincie. Om die reden is gekozen voor een alternatief programma, waarbij vooral veel aandacht is voor de jeugd tot 12 jaar.

AV’56 brengt zijn jaarlijkse jeugdcross onder bij JARO, zodat we daar kunnen rekenen op meer deelname. Scholen uit de buurt zijn aangeschreven, alsmede een paar sportclubs. Ook voor de oudere jeugd en de volwassenen is er (naast de estafette) startgelegenheid, namelijk een zogenaamde Promotiecross over ongeveer 3 km. De afstand is dan niet het grootste probleem en alle niveaus kunnen zo een wedstrijdje lopen. Wie er dan nog geen genoeg van heeft, kan met een team meedoen aan de aflossing.

Ook de jongste jeugd mag nog starten in een estafetteteam, onder voorwaarde dat ze maar 1 ronde lopen. Een team kan dus bestaan uit vader, moeder en een kind of 2 kinderen met vader of moeder. Ook ander familieleden, collega’s, clubgenoten, vrienden en vriendinnen kunnen een team vormen.

Voor complete vrouwenteams is er een apart klassement. Gemengde teams doen mee bij de mannen. Wie geen teamgenoten kan vinden, maar toch wil meedoen, kan dit bij de inschrijving kenbaar maken aan de organisatie. Deze probeert dan een team te formeren uit de aanmeldingen.

 

Inschrijvingen

Het complete programma, dat om 13.00 uur begint, is terug te vinden op de sites van AV’56 en atletiekzeeland. Inschrijven kan ter plaatse vanaf 12.00 uur tot dertig minuten voor je wedstrijd, maar liever via [email protected], met vermelding van naam, geslacht, geboortedatum, club of woonplaats. Voor de estafette zijn een naam voor het team en de teamleden ( man of vrouw vermelden ) voldoende. Wie via de mail inschrijft voor vrijdag 18 december 20.00 uur krijgt nog een bevestiging, zodat je startnummer op zaterdag gereedligt. Deelname is gratis en iedereen krijgt een prijsje.

 

kerstcross_2015.jpg

FOTO: Vooral voor de jeugd is er veel aandacht bij de Stelleplas-kerstcross (Foto: Huib Boogert).