Na zes van de zeven wedstrijden van de VZA-crosscompetitie 2023/2024 lijken de kaarten redelijk geschud. Dat geldt voor de tussenstand per categorie.

Voor het overall eindklassement moeten we de afsluitende wedstrijd (Scheldecross, Westdorpe, 2 maart) afwachten. Immers, de verschillen zijn daar vaak gering.

Duidelijk is wel, dat de uittredend kampioen overall van vorig jaar op de lange cross (AV’56’er Martijn de Kok) zijn titel niet gaat prolongeren. Hij moet nog aan de laatste wedstrijd in Westdorpe deelnemen om überhaupt in het eindklassement te komen.


Ereplaats voor 70’er

Bij de mannen is in het eindklassement per categorie waarschijnlijk een ereplaats weggelegd voor AV’er Wim de Jonge (70+). Hij heeft veel punten verzameld en heeft weinig tegenstand. Zijn huidige eerste stek bij de 70+ loopt nauwelijks gevaar. Hij gaat waarschijnlijk zijn titel van vorig seizoen verlengen.

Bij de dames lange cross is Esther de Koning (V40-44) eerste in haar categorie. De andere AV’56-Esther (van Sluijs-Kole) staat sinds de Grevelingencross in de tussenstand bij de V45+ tweede, achter Durby Meijboom.

Op de korte cross kan AV’er Bereket Petersen de eindzege vrijwel niet meer ontgaan. Hij liet de zesde wedstrijd (Grevelingencross, Bruinisse) aan zich voorbijgaan, maar blijft gewoon eerste in het klassement. Dat kan ook nauwelijks anders na zijn prestaties in de vijf voorgaande wedstrijden, waarin hij viermaal eerste werd en eenmaal tweede.

Bij de dames komen we op de korte cross geen AV’56-deelneemsters meer tegen. De AV’56-troeven Marina Mol en Sandra de Kok namen in Bruinisse niet deel, en kunnen niet meer aan de vereiste vijf wedstrijden komen voor een plekkie in het eindklassement.


Eindklassement

Bij de jeugd doen de deelnemers van AV’56 het in het algemeen bijzonder goed. Bij de Meisjes U9, de Jongens U8 en de Meisjes U12 (2e jaars) is er uitzicht op een eerste plaats in het eindklassement voor resp. Febe Roskam, Scott Schennink en Vienna Ennik. Maar zoals gezegd: in de top van die klassementen kunnen zich in de laatste wedstrijd nog verschuivingen voordoen.

Voor het eindklassement worden de punten van de vijf beste prestaties (van de zeven) bij elkaar opgeteld. Bij de Meisjes U9 staat Febe Roskam nog altijd eerste in het tussenklassement, maar ze wordt op de hielen gezeten door Lise Weeda (Delta Sport), die slechts 10 punten minder heeft (1224 om 1214 pt).

Bij de Jongens U8 schoof Sef van den Doel een plaatsje op: van 3 naar 2. Daar gaan nu drie AV’56’ers aan kop: 1 Scott Schennink, 2 Sef van den Doel, 3 Matthijs Kamerling.

Bij de Jongens U12 (1e jaars) kan Quinten Vermeulen (nu 2e) nog altijd eerste worden.

De Meisjes U12 (2e jaars) van AV’56 domineren in hun categorie. Vijf van de eerste acht zijn AV’56-leden: 1 Vienna Ennik, 3 Fleur Ennik, 5 Lotte van Veen, 7 Liv van der Genugten, 8 Kate Boudewijns.

Ook in andere categorieën doet zich iets soortgelijks voor. Bij de Meisjes U14 zien we in de tussenstand na zes wedstrijden: 3 Julia Noë, 5 Fabienne Gorter, 6 Meike van Loon, 7 Senna Franse.

Bij de Meisjes U16 is de dominantie nóg duidelijker. Daar ziet de stand er nu als volgt uit:  2 t/m 7 Lisa Vreeke, Faye van der Genugten, Zoë Neervoort, Vivian Westerweele, Nienke van Veen en Nikki de Koning. Faye maakte na de Grevelingencross een flinke sprong in het tussenklassement. De onderlinge verschillen tussen de AV’56-meiden zijn niet groot. Dat maakt de afsluitende wedstrijd (2 maart, Westdorpe) extra spannend!

De uitslag van de Grevelingencross en de tussenstanden zijn te vinden op de site van de Vereniging Zeeland Atletiek (VZA): www.zeelandatletiek.nl.

 

wimgrevelinge_2024.jpg

FOTO: Wim de Jonge in actie tijdens de Grevelingencross van vorig jaar. Hij is dit seizoen opnieuw zeer sterk bij de 70+’ers. (Foto: Huib Boogert)