Ons lid Leonie Ton heeft zich bij het WK 100 km op de weg in Kroatië bij de beste tien van de wereld geklasseerd. Ze deed dat nota bene in een nieuw Nederlands record.

“Ik ben uiteraard erg blij met het nieuwe Nederlands record, maar nog blijer ben ik met de 10e plaats overall bij de dames”, liet ze na afloop aan ons weten.

“Het parcours had 800 hoogtemeters en was dus een stuk zwaarder dan in maart jl. bij de ultraloop in Rheine (Dtsl), waar het parcours vrij vlak was (Leonie vestigde daar het vorige Nederlands record – red.) Extreem blij dus, maar de laatste 20 km heb ik ook extreem afgezien!”.

Echter, na een paar uurtjes meldde alweer opgewekt: “Ik heb net een biertje op. Ik voel me weer prima, behalve mijn benen dan”.

Het WK 100 km op de weg werd gehouden in de Noord-Kroatische plaats Sveti Martin, die zichzelf verkoopt als een toeristisch boerendorp. De deelnemers moesten, na een aanloop van 2,5 km, dertien rondjes draaien van 7,5 km.

Leonie liep vrijwel de gehele wedstrijd rondjes van 35 à 37 minuten. Tijdens de laatste 20 km liepen de rondetijden echter op tot 39.57 minuten en 40.54 minuten. Dat was uiteindelijk ook de oorzaak, dat ze in de laatste fase van de wedstrijd nog door enkele deelneemsters werd voorbijgestoken. Daardoor zakte van de vijfde plaats (die ze tot op twee ronden van het eind bezette) terugviel naar de tiende plaats. Maar ze was daar after all toch bijzonder blij mee.

Haar tijd in Sveti Martin was 7.54.55 uur. Dat was een nieuw Nederlands record, want deze tijd was anderhalve minuut sneller dan haar vorige Nederlands record van maart jl. in Duitsland: 7.56.25 uur.

Het WK 100 km werd georganiseerd door de Internationale Associatie van Ultrarunners, onderdeel van de Internationale Atletiek Federatie (IAAF). Alle Nederlandse deelnemers liepen dus mee in de nationale kleuren.  De uitslag bij de dames staat hier (voor Leonies rondetijden: zie onder View): http://live.cro100.run/SubRaceMultiFooDetails.aspx?RaceID=6&SubRaceID=1&Gender=f&Group=WCI

 

Leonie-Ton-na-het-lopen-van-een-nieuw-Nederlands-record-foto-Cora-van-der-Weele_2018.jpg

FOTO: Leonie Ton na afloop van het WK 100 km. De foto werd gemaakt door Cora van der Weele.

 

 

Share this post